Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 70 min

Czas chłodzenia: 15 godzin

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
  • Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
  • Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

  • Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
  • Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
  • Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
  • Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
  • Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

  • Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
  • Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
  • Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.

sernik idealny puszysty nie opada

sernik na święta

[Głosów: 128   Średnia: 4.4/5]

77 komentarzy do wpisu „Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka”

  1. Zrobiłam podwójną porcję bo nie chciało mi się wcześniej sprawdzić na inne rozmiary tortownicy i tak patrzę teraz na przepis i właśnie się zorientowałam że nie dodałam mąki a sernik już w piekarniku ciekawe co mi to wyjdzie

    Odpowiedz
  2. nawet nie wiedziałam, że jest tortownica o średnicy 16cm
    szkoda byłoby mi czasu na taką zabawę
    a może to po prostu żart ???

    Odpowiedz
  3. Przepis znakomity. Wyszedł mi idealnie. Wnuczek zażyczył sobie taki sernik tylko przystrojony świeczkami jak tort, na swoje urodziny. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.