Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 70 min

Czas chłodzenia: 15 godzin

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
  • Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
  • Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

  • Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
  • Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
  • Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
  • Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
  • Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

  • Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
  • Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
  • Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.

sernik idealny puszysty nie opada

sernik na święta

[Głosów: 128   Średnia: 4.4/5]

77 komentarzy do wpisu „Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka”

      • zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanki 30%, wyjęłam go własnie z piekarnika i wyglada bardzo ładnie, ale delikatnie się buja – jakby nie ściadło się w środku, dam znać po chlodzeniu jaki efekt 🙂

        Odpowiedz
  1. Uwielbiam serniki, niestety nie wychodziły tak jak powinny. Do czasu. Sernik z Pani przepisu udał się baaardzo. Nie opadł, jest smaczny i w dodatku wygląda! Super. Jeśli wyszedł mnie, wyjdzie i innym. Polecam, dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  2. Pieklam sernik dwa razy w tortownicy o srednicy 23cm I pieklam go 1h 30 minuty, az do momentu az zaczal sie rumienic. Pycha! dziekuje za przepis, laduje w zeczycie z przepisami.

    Odpowiedz
  3. Witam,
    mam tortownice 22 cm i 24 cm, w filmie na youtube.com mow Pani, ze w linku do tej strony znajde proporcje na wieksze tortownice i blaszki. Tylko ja nic tutaj nie widze.
    To gdzie mam szukac..? Pozdrawiam. Iv

    Odpowiedz
    • Pod wykazem składników znajdziesz taką sekcję:
      “Uwaga:

      Tutaj znajdziesz proporcje na większe tortownice i blaszki.”

      Tam jest link do tabelki z rozpisanymi proporcjami.

      Odpowiedz
  4. Już od kilku tygodni, co weekend ten sernik gości na Naszym stole! Oboje z Mężem jednogłośnie uważamy, że jest to najsmaczniejszy sernik jaki mieliśmy okazję jeść ❤️ a dodam, że jedliśmy na prawdę różne i bardzo smaczne, ale ten jest wyjątkowy ☺️ do tego jest rzeczywiście prosty w wykonaniu! Bardzo dziękujemy za przepis!

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry. Nie wyszedł mi, niestety
    Spód z herbatników rozpłynął się i dosłownie musiałam go wylewać z blaszki, ser w środku po kilku godzinach chłodzenia prawie płynny. Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Ile wynosi czas pieczenia w foremce 23×23 i tortownicy 26? Informacje o ilości składników znalazłam, ale nie wiem jak długo piec? 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.