To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 70 min
Czas chłodzenia: 15 godzin
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
Spód:
- 50 g herbatników kakaowych
- 30 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 200 g sera twarogowego zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 szklanki cukru / 110 g
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Polewa:
- 50 g czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
Przygotowanie:
Spód:
- Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
- Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
- Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
- Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.
Masa serowa:
- Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
- Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
- Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
- Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
- Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
- Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
- Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.
Uwagi:
- Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.
Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
- Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
- Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.
* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.
* Kąpiel wodną możesz też przygotować poprzez wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika. Ważne żeby podczas pieczenia w piekarniku cały czas unosiła się para wodna, to sprawi że sernik będzie mocno wilgotny i kremowy.
Polecam Ci również spróbowanie sernika z białą czekoladą, bardzo kremowego i lekkiego.
Czy mąkę pszenną można zastąpić ziemniaczaną ?
Tak
Witam ,
będę robiła ten sernik pierwszy raz . Mam piekarnik elektryczny . W przepisie podane jest , ze po określonym czasie pieczenia piekarnik wyłączyć i ciasto zostawić w zamkniętym piekarniku przez 3 godziny . Piekarnik gazowy oziębia się szybko , u mnie będzie jeszcze po godzinie ok. 100 stopni !! co mi Pani radzi ? jednak uchylić drzwiczki ? ale wtedy opadnie …? Monika
Ja też mam piekarnik elektryczny 🙂
Właśnie robie
Robię ten sernik co urodziny co święta od 2 lat nikomu się nie znudził a do tego teściowa zawsze mnie za niego chwali
Świetnie, też uważam że jest niezawodny!
Ten Sernik zawsze się udaje! Nie piekę już żadnego innego, pychotka znika expresowo!
Cieszę się bardzo 🙂
Witam. Odkąd znalazłam Pani przepis na sernik piekę go co roku na Wielkanoc i co 3 tygodnie tak dla smaku dls moich chłopaków „Uwielbiają go”!!! Dlatego z całego serca dzurkije za ten przepis. Mam tylko jedną prośbę i pytanie czy na termoobiegu uda mi się go upiec? W tym roku padła mi funkcja góra dół i czekam na naprawę ale termoobieg działa i zastanawiam się czy wogole die uda szkoda mi składników. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź!!!! Pozdrawiam Dominika
Witam, nie piekłam go nigdy na termoobiegu, nie mam pewności ale myślę że też powinien się udać. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak miłą opinię 🙂
Po przeczytaniu przepisu i komentarzy doszłam do wniosku że to będzie mój sernik na Wielkanoc. Od kilku lat piekłam z przepisu mamy, ale gdzieś zgubiłam a mama już go nie pamięta. Proszę trzymać kciuki, na święta zjedzie się pół rodziny i nie mogę dać plamy.
Na pewno się uda, ten przepis należy akurat do tych niezawodnych
A ile piec sernik w dużej prostokątnej blaszce 36×20?
Do momentu aż będzie ścięty. Myślę że 20-30 min dłużej