Sernik bez sera – ciasto jogurtowiec

Ciasto wygląda jak sernik i smakuje jak sernik ale sera się tutaj nie dodaje. Ser niejako powstaje w naturalnym procesie ogrzewania jogurtu i śmietany. Doszłam do wniosku że to taki proces 2w1 z pominięciem etapu wytwarzania sera, który sam się tworzy w trakcie pieczenia ciasta. Warstwa serowa otulona jest z dwóch stron pysznym ciastem kruchym, a wszystko tworzy efekt doskonałego i pięknie prezentującego się ciasta.

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa a’la serowa

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g śmietany 18 %
  • 150 g cukru drobnego
  • 4 białka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kruche ciasto

  • Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masło i rozetrzyj w dłoniach do powstania kruszonki

* Ja użyłam masła w temperaturze pokojowej ale to ciasto jest bardzo maziste po wyrobieniu i potrzebowało dłuższego czasu w lodówce żeby łatwo się z nim pracowało. Dlatego polecam użycie zimnego masła pokrojonego w kawałki.

  • Następnie dodaj żółtka i wyrób jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki

Warstwa a’la serowa

  • Do białek wsyp cukier, szczyptę soli i ubijaj aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne
  • Jogurt i śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj skórkę otartą z cytryny, skrobię i chwilę zmiksuj do połączenia
  • Dodaj ubite białka i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy

Ciasto jogurtowiec

  • Z lodówki wyjmij ciasto kruche i podziel je na dwie równe części
  • Jedną z nich wylep dno blaszki, po nakłuwaj widelcem
  • Na to wylej masę a’la serową
  • Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta
  • Piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)

sernik bez sera ciasto

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments