Przejdź do treści Przejdź do treści

Słodki Blog

Słodki Blog
  • Ciasta
    • Szarlotki
    • Serniki
    • Tarty
    • Z owocami
    • Z kremem
    • Kruche
    • Biszkoptowe
    • Babki
    • Inne
  • Ciastka
    • Babeczki i muffiny
    • Ciasteczka
    • Karnawał
  • Torty
    • Przepisy na torty
    • Drip cake
    • Dekorowanie tortów
  • Desery
    • Lody
  • Łatwe
    • Bez pieczenia
    • Bez miksera
    • Bez wyrabiania
  • Lekkie
    • Bez cukru
  • Eksperymenty
  • Pieczywo
    • Chleb
    • Bułki
    • Drożdżówki
    • Pizza

Karnawał

Faworki lane vel. lany chrust – szybki przepis na karnawał

chrust lany faworki

Mini pączki bez wyrabiania. Najszybszy przepis na karnawał

szybkie mini pączki na karnawał

Najlepszy przepis na oponki serowe

oponki serowe
Nawigacja wpisu
Nowsze wpisy
← Previous Page1 Page2

Polecany film

yt slodkiblog1

Najpopularniejsze przepisy

  • tort drip cake

    Jak zrobić tort w stylu drip cake

  • sernik na zimno

    Najlepszy sernik na zimno – mega kremowy i delikatny

  • chleb przepis

    Domowy chleb żytni na zakwasie

  • sernik na herbatnikach płaski jak stół

    Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

  • biszkopt do tortu najlepszy

    Przepis na biszkopt – najlepszy

  • chleb na drozdzach wiejski

    Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

  • truskawkowe2

    Łatwe ciasto z truskawkami

  • ciasto-ze-sliwkami-blog

    Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju

Może Cię zainteresować

slodkiblog

Słodki Blog
Blok czekoladowy biały i ciemny😍 Słodki przys Blok czekoladowy biały i ciemny😍
Słodki przysmak rodem z PRLu!
Biały smakuje dosłownie jak białą czekoladą, pychota😋  Składniki: (na dwie duże tabliczki białe i dwie ciemne)  Blok biały:  100 g masła
75 g cukru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego
200 g mleka w proszku
dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g pokrojonych suszonych moreli i 50 g pokrojonych migdałów)
Blok czekoladowy ciemny:  100 g masła
75 g cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao (20 g)
200 g mleka w proszku
dodatki: bakalie herbatniki, draże (u mnie 50 g suszonej żurawiny i 50 g pokrojonych prażonych orzechów laskowych  Przygotowanie:
Blok biały:  W rondelku rozpuść masło z cukrem, wanilią i mlekiem
Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
Na koniec wsyp dodatki
Dwie keksówki 22×8 wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia
* Uwaga! Nie używaj do tego celu folii aluminiowej, ponieważ przyklei się do masy i będzie się rwać przy odklejaniu.  * Możesz też użyć większej blaszki i później pokroić blok. Możesz również masę umieścić w jednej keksówce, deser będzie wtedy wyższy po zastygnięciu.  Na dno blaszki wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin
Blok czekoladowy ciemny:  Rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao
Przelej do misy miksera i wmieszaj stopniowo mleko w proszku
Na koniec wsyp dodatki
Na dno blaszki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia wysyp trochę użytych dodatków, będą ładnie prezentować się po zastygnięciu bloku
Przełóż masę do blaszki i wyrównaj za pomocą szpatułki
Gotowy deser schłodź w lodówce przez kilka godzin
#blokczekoladowy #czekolada #polskideser #deserprl #prl
Sernik baskijski - creme de la creme wśród serni Sernik baskijski - creme de la creme wśród serników ❤️
Kremowy, aksamitny z karmelową skorupką, słowem cudo! 
Ps. W dodatku banalny do przygotowania
Przepis👇
Składniki: (na tortownicę 20 cm)  750 g serka Philadelphia (*użyłam kombinacji serków kremowych i mascarpone, patrz poniżej)
200 g cukru drobnego
2 łyżeczki cukru waniliowego/esencji waniliowej
5 jajek M
300 ml śmietanki kremówki 30-36%
25 g mąki (1 czubata łyżka)
* Użyłam 250 g mascarpone, 125 g serka Philadelphia oraz 375 g serka kremowego z Piątnicy. Tradycyjnie sernik baskijski robi się wyłącznie ze słonego serka typu Philadelphia, ale ze względu iż nie należy on do moich ulubionych oraz ma wysoką cenę, zdecydowałam się na powyższą kombinację.  * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Przygotowanie:  Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, tak aby papier wystawał kilka cm ponad formę, użyj dwa arkusze dla bezpieczeństwa
Piekarnik nagrzej do 225°C z termoobiegiem lub 240°C grzałka góra-dół
Serek zmiksuj z cukrem i wanilią, aż kryształki się rozpuszczą
Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do połączenia
Następnie wsyp mąkę i dodaj śmietankę, zmiksuj
Przelej masę do przygotowanej tortownicy, stuknij formą kilka razy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza
Piecz sernik przez 35 min
* Jeśli Twój piekarnik piecze mocniej lub nie dopieka, dostosuj odpowiednio temperaturę. Sernik po upieczeniu ma mieć wyraźnie skarmelizowany wierzch, ale nie przypalaj go za mocno bo będzie gorzki i niesmaczny!  Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na blacie do ostudzenia
Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem ogrzej w temp. pokojowej
Moje uwagi i spostrzeżenia:  Przy kombinacji serków jakich użyłam, należy dodać solidną szczyptę soli, bo sernik wychodzi nieco mdły.
Alternatywą jest również dodanie skórki i soku z jednej cytryny, co również odświeży smak sernika.
#sernikbaskijski #sernikprzepis #basquecheesecake #sernikpieczony
Follow on Instagram

Baza przepisów kulinarnych

Przelicznik kulinarny

Przelicznik foremek

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2017 - 2023 SłodkiBlog | O mnie | Kontakt
  • Ciasta
    • Szarlotki
    • Serniki
    • Tarty
    • Z owocami
    • Z kremem
    • Kruche
    • Biszkoptowe
    • Babki
    • Inne
  • Ciastka
    • Babeczki i muffiny
    • Ciasteczka
    • Karnawał
  • Torty
    • Przepisy na torty
    • Drip cake
    • Dekorowanie tortów
  • Desery
    • Lody
  • Łatwe
    • Bez pieczenia
    • Bez miksera
    • Bez wyrabiania
  • Lekkie
    • Bez cukru
  • Eksperymenty
  • Pieczywo
    • Chleb
    • Bułki
    • Drożdżówki
    • Pizza