Przepis na biszkopt – najlepszy

Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty. Z tego przepisu oraz wskazówek poniżej, dowiecie się jak upiec tradycyjny biszkopt, który zawsze wychodzi!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

Zobacz komentarze

 

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 18 cm)

  • 4 jajka M
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

biszkopt tortownice proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:

biszkopt blaszki proporcje ok

*  Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

Przygotowanie:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.

* Biszkopt możesz też upiec w rancie cukierniczym, wtedy nie będzie potrzeby wykładania boków formy papierem do pieczenia.

  • Oddziel białka od żółtek.

* Białka po oddzieleniu powinny ważyć ok. 130 g.

  • Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
  • Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
  • Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  • Piecz ok. 30 min w temperaturze 160 -170°C, do suchego patyczka.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.

Wskazówki:

  1. Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
  2. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
  3. Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.

Zobacz też przepis na biszkopt czekoladowy/kakaowy oraz przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia!

biszkopt najlepszy blaty

 

Dlaczego biszkopt opada?

Źle ubite białka.

Jeśli cukier nie rozpuści się w białkach, biszkopt prawdopodobnie nie wyjdzie. Ubijaj białka aż pod opuszkami nie będą wyczuwalne kryształki cukru.

Niewłaściwa temperatura pieczenia.

Biszkopt upieczony w zbyt niskiej temp. może opadać, szczególnie jeśli góra ciasta nie zdążyła się właściwie utwardzić. Taki biszkopt pomimo, że upieczony do suchego patyczka będzie opadał.

Musisz sprawdzić jak grzeje Twój piekarnik, być może będzie potrzeba zwiększenia temp. lub ustawienia ciasta bliżej górnej grzałki. Pamiętaj, że biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika powinien mieć twardą górną powierzchnię, jeśli jest bardzo miękki, wręcz piankowy, z dużym prawdopodobieństwem opadnie.

Czy do biszkoptu trzeba dodawać proszek do pieczenia?

Nie. Biszkopt to ciasto, które powinno się udać bez proszku do pieczenia. Ale.. Powyższego przepisu nie zalecałabym wykonywać bez proszku do pieczenia. Poprzez silne ubicie białek i stosunkowo małą ilość mąki ten biszkopt jest delikatny i może opadać po upieczeniu. Próbowałam robić ten biszkopt bez proszku i niestety zdarzyło się, że mi opadł. Nie uważam jednakże, że tak się stanie za każdym razem, bo nawet sami w komentarzach wstawiacie zdjęcia tego biszkoptu, który znakomicie udał się bez dodatku proszku. Uważam jednak, że istnieje takie prawdopodobieństwo i żeby je zniwelować odradzam ten przepis pozbawiać proszku do pieczenia.

Natomiast przepis na biszkopt, który doskonale udaje się bez proszku do pieczenia znajdziesz tutaj. W nim ubija się całe jajka bez oddzielania białek i żółtek, stosując wysokie ale nie maksymalne obroty miksera. Wszystko to sprawia, że biszkopt nie jest za bardzo napowietrzony, nie wyrasta bardzo mocno, a po upieczeniu nie opada prawie w ogóle.

W czym upiec biszkopt?

Najlepiej w rancie cukierniczym. Polecam zaopatrzyć się w taki z regulowaną średnicą, dzięki czemu można upiec ciasto o pożądanej wielkości.

Jak upiec biszkopt w rancie?

Rant ustaw na wybraną średnicę. Na blaszkę piekarnikową wyłóż arkusz papieru do pieczenia i na nim ustaw rant. Przełóż do rantu przygotowane ciasto, wyrównaj i upiecz biszkopt w zalecanej temperaturze. Nie ma potrzeby zabezpieczania spodu rantu dodatkowym papierem do pieczenia. W przypadku biszkoptu ciasto nie jest na tyle rzadkie, aby wyciekło z rantu. Byłoby to konieczne w przypadku innych ciast, które mają bardzo lejącą strukturę przed pieczeniem.

Jak wyciągnąć upieczony biszkopt z rantu?

Biszkopt należy wyciągać z formy po całkowitym ostudzeniu. Ostrym nożem, najlepiej dosyć giętkim, przejedź zdecydowanym ruchem wzdłuż boków rantu, starając się jak najbardziej dociskać ostrze noża do ścianek rantu. Następnie zdejmij rant i gotowe!

Jak upiec biszkopt w tortownicy?

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać papierem, ale jeśli ciasto sięga wyżej niż 3/4 wysokości tortownicy, warto to zrobić żeby w trakcie pieczenia nie wylało się poza formę.

Jak upiec biszkopt w prostokątnej blaszce?

Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia. Aby papier równo przylegał, dno blaszki posmaruj w rogach odrobiną masła, dzięki temu arkusz papieru przyklei się do dna blaszki i nie będzie się przesuwał podczas wlewania ciasta.

Przelej ciasto do przygotowanej blaszki pamiętając, aby ciasto nie sięgało wyżej niż 3/4 wysokości blaszki.

Jak przechowywać biszkopt?

Ile wcześniej upiec biszkopt?

Dobrze upiec biszkopt dzień wcześniej, taki nieco „odstany” biszkopt będzie się lepiej kroił. Po dobrym wystudzeniu, biszkopt polecam szczelnie zawinąć w folię spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na noc.

Czy biszkopt można zamrozić?

Tak! Biszkopt świetnie nadaje się do mrożenia. Najlepiej przed zamrożeniem pokroić biszkopt na blaty, następnie szczelnie owinąć całość folią spożywczą. Ja dodatkowo jeszcze umieszczam każde mrożone ciasto owinięte folią, w dodatkowej foliowej reklamówce – to zabezpiecza ciasto przed wciąganiem zapachów z zamrażalnika.

Jak długo biszkopt może leżeć w zamrażarce?

Dobrze zabezpieczony biszkopt można przechowywać w zamrażalniku około miesiąc. Dłużej nie polecam, ponieważ nawet dobrze zabezpieczone ciasto chłonie zapachy pochodzące z innych mrożonych produktów. Teoretycznie ciasto się nie zepsuje, ale po dłuższym czasie mrożenia będzie wyczuwalny nieprzyjemny smak.

155 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments