Przepis na biszkopt – najlepszy

Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na tortownicę 18 cm)

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

biszkopt tortownice proporcje

* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:

biszkopt blaszki proporcje ok

*  Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.

* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.

 

Przygotowanie:

  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.

* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
  • Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
  • Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  • Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.

Wskazówki:

  1. Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
  2. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
  3. Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.

biszkopt tort

62 komentarze do “Przepis na biszkopt – najlepszy”

  1. Idealny przepis, ja dodałam do żółtek łyżkę oleju, pięknie wyrósł
    W tortownicy średnica 24 cm czas pieczenia to godzina

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry 🙂
    Mam pytanie, chciałabym upiec biszkopt w tortownicy bądź rancie, ale trochę się boje tego rantu że ciasto mi wypłynie spodem :/ jak temu zaradzić? Albo co zrobić żeby tak się nie stało?
    Moja tortownica ma dziwna średnice 27,5 cm a biszkopt chciałbym przekroić na 4 blaty. Z których proporcji w tym wypadku skorzystać?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Witaj 🙂
      Nie obawiaj się, biszkopt nie wypłynie 😉 Wystarczy od spodu przyłożyć papier do pieczenia.
      Skorzystaj z proporcji na tortownicę 28 cm
      Pozdrawiam

    • Może być taki syrop, możesz też do niego dodać odrobinę alkoholu
      Jeśli syrop jest bardzo słodki to możesz go rozcieńczyć z wodą

  3. Dzień dobry Pani przepisy są świetne. Super są te rozpiski z proporcjami do wszystkiego. A czy ma Pani rozpiskę w jakiej temperaturze i jak długo piec biszkopty przy danej liczbie jajek? Ile wydłuża się czas pieczenia przy zwiększaniu wielkości biszkoptu?

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za świetny przepis.Super że podałaś tą tabele z przelicznikiami na różne formy. Biszkopt idealny,tylko czas pieczenia wydłużyłam o 10 minut.

    Odpowiedz
  5. Zastanawia mnie, dlaczego moje biszkopty nie sa takie rowne jak te na zdjeciach, tylko zawsze wychodza z taka gorka na srodku, ktora musze scinac?

    Odpowiedz
    • Zeby biszkopt byl rowny nie smaruje sie bokow tortownicy tylko spod wylozony poprzednio pergaminem. Dowiedzialam sie tego stosunkowo niedawno a przedtem tez mi wychodzil biszkopt z gorka na srodku.

  6. Witam. Czym nasączyć biszkopt jak wystygnie po upieczeniu? Chce zrobić tort dla syna. Herbatą? Dużo nasączać? I w jaki sposób? Np:łyżeczką czy wrzucić go do kąpieli w herbacie? Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • Może być herbata lub sok. Ilość nasączenia zależy od wilgotności biszkoptu, najlepiej zrobić to łyżeczką lub butelką z wąskim dzióbkiem

    • Ja nasaczam syropem z brzoskwin z puszki do ktorego dodaje troszke przegotowanej wody. Przekladam ubita smietana i daje bita smietane na wierzch a na nia brzoskwinie z puszki a na gore galaretke (poziomkowa lub malinowa) gdy troszke juz stezeje w zamrazalniku.

  7. Witam. Szkoda, że moich poprzednich komentarzy nie ma, nawet nie wiem czemu :/
    Biszkopt w środku był lekko surowy, ale włożyłam go z powrotem do piekarnika na 10 minut. Być może dlatego, że w rancie nie dałam papieru na boki i rzuciłam gorącym ciastem o podłogę. Teraz jest za suchy, ewentualnie upiekę jeszcze jeden, żeby był perfekt do tortu… dziękuję za przepis, niby łatwizna, a patyczek nie był suchy po próbie 😉

    Odpowiedz
  8. Acha, być może dlatego, że nie pokryłam papierem boków rantów, ale myślałam, że nie trzeba :/
    Zdjęcie wrzucę, jak już wyjmę z piekarnika 😉

    Odpowiedz
  9. Witam. Robiłam w rancie z tego przepisu biszkopt, piekł się w piekarniku góra-dół na 160 stopni przez 30 minut i wyszedł w środku z lekka surowy. Wkładam go ponownie do piekarnika na jakieś 10 minut, być może to coś da, bardzo ładnie wyrósł, ale w środku tragedia 😛

    Odpowiedz
  10. Prosze jeszcze o porade połączenia smakow w toecie. Krem kukulkowy czy będzie współgeal z kremem oreo. I czy krem kukulkowy zrobuc na budyniach i masle tradycyjnie czy moze na smietance z mascarpone.

    Odpowiedz
  11. Witam, czy czas pieczenia przy tortowicy 26 cm jest taki sam, czyli 30 minut? Po wyjęciu z piekarnika można też nim rzucić o blat, nic się nie stanie?

    Odpowiedz

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here