Biszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę 18 cm)
- 4 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Proporcje składników na różne wielkości tortownic:
* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
Proporcje składników na różne wielkości prostokątnych blaszek:
* Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jaki i boki.
* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała.
- Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji.
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Przesiej suche składniki do miski z masą jajeczną i wymieszaj szpatułką.
- Przelej do tortownicy i wyrównaj wierzch.
- Piecz ok. 30 min w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 lub 4 blaty.
Wskazówki:
- Nie dodaj kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź niewielką ilość piany i potrzyj ją między palcami, jeśli nie wyczujesz drobinek pod palcami, cukier się rozpuścił.
- Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce owinięty w folię spożywczą. Tak przechowywany biszkopt łatwiej się kroi.
- Do zrobienia biszkoptu użyj świeżych jajek. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże wrzuć je do naczynia z wodą, jeśli opadnie na dno jest świeże, jeśli wypłynie na powierzchnię, jest nieświeże.
Zobacz też przepis na biszkopt czekoladowy/kakaowy!
Witam, jakie proporcje na biszkopt na kwadratową blaszkę 25×25 cm?
Hej. Biszkopt po upieczniu skurczyl sie po bokach. Co zrobic zeby tak sie nie dzialo??
Spróbuj upiec bez wykładania papierem boków tortownicy, nie smaruj ich też niczym
Jaki czas i temperatura pieczenia przy srednicy 28 cm?
Dzień dobry,
Mam blaszkę (nie tortownicę) okrągłą o wymiarach ok. 18×6, jak dobrać odpowiednie proporcje?
Tutaj: https://slodkiblog.pl/blog/przelicznik-foremek/ znajdziesz przelicznik foremek, za pomocą którego łatwo przeliczysz proporcje z blaszek na tortownice
Hej, czy jeśli moja tortownica 18cm ma mniej niż 7cm to powinnam zmienić proporcje lub nie dodawać proszku do pieczenia?
Nie, wyłóż brzegi papierem do pieczenia, żeby masa nie wypłynęła.
Biszkopt w foremce 20cm ile piec i w jakiej temperaturze? 🙂
Temp. ta sama a czas nieco dłuższy, sprawdzaj patyczkiem
Naprawde super przepis, nareszcie mi wyszedl biszkopt i to 2 razy pod rzad!!! Dziekuje serdecznie
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry. Czym i jaką ilością najlepiej nasączyć ten biszkopt (18 cm)? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Totalnie nie umiem nasączać, zawsze jest za suchy albo za mokry 🙁
Można sokiem lub osłodzoną herbatą, w zależności od preferencji można też dodać alkohol np. likier, spirytus
Dzień dobry, ten biszkopt jest doskonały! Chciałabym zrobic orzechowy, niestety nie widzę przepisu na stronie Ma Pani może jakieś sugestie, jakie składniki, w jakiej proporcji podmienić w tym przepisie? Pozdrawiam serdecznie
A mi wyszły idealnie! Zrobiłam bez proszku do pieczenia. Idealne!
Ale wyrośnięty!
Dziś pierwszy raz piekłam biszkopt z tego przepisu i wyszedł piękny ,puszysty, wysoki na 8 cm przepis zostaje ze mną ❤️ dziękuję ❤️
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry, czy zamiast cukru można dodać jego zamiennik, np erytrol? Chciałam upiec biszkopt do tortu ale dla diabetyka. Dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie wiem czy się sprawdzi
Dzień dobry. Nie jestem zadowolona z tych biszkoptów. Zrobiłam dwa i dwa opadły. Pieczone w 170 stopniach przez 50 minut. W środku ładny miękki, ale kurde szkoda, że opadł i nie wyrósł wysoki. Piekłam w rancie. Średnica 26 cm. Jeden był wyciągnięty od razu, a drugi był w piekarniku do końca po wyłączeniu i tez opadł. Szkoda
Na zdjęciu wygląda ładnie, może opadł minimalnie?
Pani Sylwio z własnego doświadczenia mogę polecić wyjęcie biszkoptu odrazu po upieczeniu i rzucenie nim o podłogę z wysokości mniej więcej nad kolan proszę położyć szmatkę na podłodze aby zamortyzować upadek , biszkopt odrazu nabiera ostatecznego kształtu jest prosty i już więcej nie opada . Robię tak od 10 lat i nigdy nie mam potem problemu ze coś opadło .
Witam. Przy rancie 26 cm jaki czas pieczenia i temperatura?