kanał słodki blog

Prosty chleb pszenny na drożdżach

Przepis na podstawowy codzienny chleb pszenny na drożdżach. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje, a jeśli użyjecie robota to praktycznie nie wymaga włożenia wysiłku!

Czas przygotowania: 30 min

Czas oczekiwania: 90 min

Czas pieczenia: 30-35 min

 

Składniki: (na dwa średnie bochenki lub jeden duży)

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • saszetka suchych drożdży (7g)
  • 1,5 łyżeczki soli (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła (25 g)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto
  • Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem
  • Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny

* Ciasto powinno podwoić objętość.

  • Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę
  • Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min

* Bochenki powinny zdecydowanie zwiększyć swoją wielkość, jeśli jest potrzeba pozostaw je do wyrośnięcia na dłuższy czas.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 20-25 min

* Po upieczeniu skórka powinna być rumiana, a bochenki powinny wydawać głuchy odgłos podczas pukania od spodu.

Do zrobienia chleba wykorzystałam mikser planetarny z serii Classica marki Ariete 

Najważniejsze cechy miksera:

  • – moc urządzenia – Urządzenie zostało wyposażone w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdzi się podczas najcięższych zadań.
  • pojemność misy – Metalowa misa o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek sprawi, że za jednym razem z łatwością przygotujesz dużą porcję ciasta lub ubitych białek czy śmietany
  • praca pulsacyjna – Robot został wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę
  • mieszanie – Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje delikatnego ciasta.
  • zagniatanie – Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika – pozwalają na przygotowanie ciasta bez żadnego wysiłku.

Wady które ja zauważyłam:

  • Mikser jest stosunkowo głośny
  • Potrzeba przeznaczyć dla niego sporo miejsca, podobnie jak inne roboty planetarne mikser Ariete jest dosyć dużych rozmiarów

1 komentarz do “Prosty chleb pszenny na drożdżach”

  1. no z tym miejscem to tak jest, chociaż widziałam większe jak szukałam dla siebie. 😀 osobiście mam go od niedawna i jestem nim zachwycona, bo faktycznie, staje się trzecią ręką w kuchni 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here