Przepis na podstawowy codzienny chleb pszenny na drożdżach. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje, a jeśli użyjecie robota to praktycznie nie wymaga włożenia wysiłku!
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 90 min
Czas pieczenia: 30-35 min

Składniki: (na dwa średnie bochenki lub jeden duży)
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- saszetka suchych drożdży (7g)
- 1,5 łyżeczki soli (12 g)
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 150 ml letniego mleka
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka miękkiego masła (25 g)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto
- Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem
- Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny
* Ciasto powinno podwoić objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę
- Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min
* Bochenki powinny zdecydowanie zwiększyć swoją wielkość, jeśli jest potrzeba pozostaw je do wyrośnięcia na dłuższy czas.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 20-25 min
* Po upieczeniu skórka powinna być rumiana, a bochenki powinny wydawać głuchy odgłos podczas pukania od spodu.
Do zrobienia chleba wykorzystałam mikser planetarny z serii Classica marki Ariete
Najważniejsze cechy miksera:
- – moc urządzenia – Urządzenie zostało wyposażone w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdzi się podczas najcięższych zadań.
- pojemność misy – Metalowa misa o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek sprawi, że za jednym razem z łatwością przygotujesz dużą porcję ciasta lub ubitych białek czy śmietany
- praca pulsacyjna – Robot został wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę
- mieszanie – Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje delikatnego ciasta.
- zagniatanie – Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika – pozwalają na przygotowanie ciasta bez żadnego wysiłku.
Wady które ja zauważyłam:
- Mikser jest stosunkowo głośny
- Potrzeba przeznaczyć dla niego sporo miejsca, podobnie jak inne roboty planetarne mikser Ariete jest dosyć dużych rozmiarów