Proste ciasto zebra na samych białkach – co zrobić z białek

Przepis na bardzo łatwe ciasto na każdą okazję – zebra na samych białkach. Prezentuje się niezwykle efektownie, a w dodatku jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały z innego przepisu.

YouTube player

 

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

Składniki: (na tortownicę 16 cm, poniżej znajdziesz proporcje na inne blaszki)

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki (plus 1,5 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 50 g oleju / 4 łyżki

* Proporcje na różne wielkości tortownic:

zebra tortownice1

* Proporcje na różne wielkości prostokątnych blaszek:

zebra blaszki

Przygotowanie:

  1. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
  2. Gdy piana zacznie robić się biała i gęsta rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go stopniowo po ok. 2 łyżki. Po dodaniu każdej porcji miksuj aż cały cukier się rozpuści.
  3. Dodaj 150 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie trzepaczką.
  4. Wlej zimne masło połączone z olejem i ponownie wymieszaj trzepaczką.
  5. Podziel ciasto na dwie w miarę równe części. Do jednej wsyp 1,5 łyżki mąki a do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszaj.
  6. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na środek tortownicy wykładaj na przemian po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta aż do skończenia obu mas.
  8. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
  9. Ostudzone ciasto polej czekoladą lub udekoruj wg własnego uznania.

Kolejnym idealnym sposobem na wykorzystanie białek jest beza Pavlova, doskonała krucha beza z bitą śmietaną i owocami.

ciasto zebra na białkach

15 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments