Proste ciasto – babka z owocami

Łatwy przepis na pyszne niedzielne ciasto z owocami. Bardzo smaczne do kawy i można je zrobić z owocami jakie akurat macie pod ręką, również mrożonymi.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20-22 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce

* Proporcje na inne tortownice i blaszki.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na białą masę (ok. 7 min).
  2. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
  3. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je w ciasto.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min, do suchego patyczka.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  1. W tortownicy 20 cm ciasto wyjdzie bardzo wysokie, jak babka. W tortownicy 22 cm będzie nieco niższe.
  2. Owoce możesz też posypać kruszonką, przepis znajdziesz tutaj.

babka z owocami

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments