Pomysły na dania z sałatą

Sałata to niezwykle wszechstronny składnik, który jest idealnym wyborem do urozmaicenia wielu pysznych dań. Od różnego rodzaju sałatek, poprzez zwykłe kanapki, aż po bardziej złożone potrawy — istnieje wiele sposobów wykorzystania tego świeżego warzywa. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na smaczne dania z sałatą, które z pewnością ożywią Twoje menu.

Smażona sałata rzymska z parmezanem

Jeżeli cenisz sobie proste, a zarazem pełne smaku potrawy, koniecznie spróbuj sałaty rzymskiej smażonej na palonym maśle z dodatkiem parmezanu. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. To świetny pomysł na elegancką przystawkę, którą możesz podać na wiele specjalnych okazji.

Wystarczy dobrze rozgrzać patelnię, a następnie wrzucić na nią masło. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć, dodajemy płatki chili oraz drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy przekrojoną na pół sałatę rzymską i smażymy ją z dwóch stron, aż do zarumienienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przekładamy na talerz. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Wierzch posypujemy tartym parmezanem.

Sprawdź szczegóły przepisu na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/smazona-salata-rzymska-z-parmezanem.

Zdrowa sałatka Cezar z kurczakiem

Kolejną propozycją jest pyszna sałatka Cezar, do której potrzebne nam będą pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, sałata lodowa, parmezan, jajka, musztarda, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. To idealny wybór na lekki obiad, lunch lub kolację. Sałatka sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy, uroczystości lub przyjęcia na świeżym powietrzu.

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miski wbijamy dwa żółtka, dodajemy łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, oliwę i mieszamy. Następnie dodajemy parmezan, a także sól i pieprz do smaku. Możemy dodać również odrobinę octu balsamicznego dla dodatkowego smaku. Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, kroimy sałatę lodową i przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół. Na koniec w misce mieszamy sałatę z przygotowanym sosem, pomidorkami i kurczakiem. Całość przekładamy na talerz, a na wierzch kładziemy jajko przekrojone na pół i posypujemy parmezanem.

Kukurydziane tacos z sałatą masłową, serem, warzywami i salsą

A dla fanów kuchni meksykańskiej proponujemy kukurydziane tacos. Mięso mielone, pomidory, papryka, kukurydza, cebula, ser żółty, sałata masłowa i aromatyczne przyprawy tworzą farsz, który doskonale łączy się z chrupiącą tortillą kukurydzianą. To pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na przekąskę, kolację lub lekki obiad.

Na początek przygotowujemy kukurydziane łódeczki. Mąkę kukurydzianą mieszamy ze szczyptą soli, olejem i ciepłą wodą. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy niewielkie koła. Każdy kawałek delikatnie podpiekamy na patelni beztłuszczowej, a następnie smarujemy z dwóch stron olejem i podsmażamy. Po wyciągnięciu z patelni formujemy placki na kształt łódeczek. Teraz czas na farsz. Mięso mielone wraz z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory z puszki i pikantny ketchup. Wszystko ciągle mieszamy, aż do usmażenia mięsa i odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodajemy ser żółty, kukurydzę z puszki, posiekaną paprykę i zielone liście sałaty masłowej. Doprawiamy do smaku suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do przygotowanych wcześniej łódeczek. Smacznego!

Sałatka fattoush z sałatą lodową

Fattoush to zielona sałatka pochodząca z kuchni bliskowschodniej, której bazą jest sałata lodowa, chrupiące chlebki pita, soczyste warzywa i świeże zioła. Całość dopełnia delikatny dressing na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. To doskonały wybór na letnie dni, który z pewnością zasmakuje wszystkim fanom bezmięsnych, orzeźwiających i lekkich dań.

Zaczynamy od pokrojenia chlebków pita na mniejsze kawałki, które podsmażamy je na patelni, aż do złoto-brązowego koloru. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, łyżeczką sumaku, solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie kroimy sałatę lodową, ogórka, rzodkiewki i pomidory malinowe w kostkę. Wszystkie składniki wraz z posiekaną natką pietruszki i miętą mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i przekładamy je do misek. Wierzch sałatki posypujemy obficie podpieczoną pitą i gotowe!

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/fattoush.