Lekkie i puszyste pączki z piękną obwódką po środku, wypełnione gotowym kremem pistacjowym ze słoika. Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na pączki wg receptury mojej babci, zmniejszyłam tylko proporcje o jedną trzecią.
Czas przygotowania: 60 min
Czas wyrastania: ok. 90 min
Czas pieczenia: 4-5 min (jedna partia)
SKŁADNIKI
(proporcje na 13 pączków)
- 330 g mąki
- 4 żółtka
- 35 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 170 ml mleka
- 25 g drożdży
- 35 g masła
- 1/2 łyżki spirytusu/octu
- 1/2 łyżeczki olejku rumowego
Dodatkowo:
- ok. 700 ml oleju do smażenia
- 200 g gotowego kremu pistacjowego
- 3/4 szklanki cukru pudru na lukier
- posypka cukrowa lub siekane pistacje do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto na pączki przygotuj jak w tym przepisie.
- Po usmażeniu i ostudzeniu nadziej pączki kremem pistacjowym. W tym celu krem przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij róg. Za pomocą drewnianego patyczka zrób w każdym pączku otwór sięgający do środka pączka. Wciśnij w ten otwór krem pistacjowy.
- Lukier: rozetrzyj cukier puder z ok. 2 łyżkami gorącej wody. Posmaruj pączki lukrem używając pędzelka. Udekoruj posypką lub siekanymi pistacjami.