Pączki z kremem pistacjowym

Lekkie i puszyste pączki z piękną obwódką po środku, wypełnione gotowym kremem pistacjowym ze słoika. Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu na pączki wg receptury mojej babci, zmniejszyłam tylko proporcje o jedną trzecią.

Czas przygotowania: 60 min

Czas wyrastania: ok. 90 min

Czas pieczenia: 4-5 min (jedna partia)

SKŁADNIKI

(proporcje na 13 pączków)

  • 330 g mąki
  • 4 żółtka
  • 35 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 170 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 35 g masła
  • 1/2 łyżki spirytusu/octu
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego

Dodatkowo:

  • ok. 700 ml oleju do smażenia
  • 200 g gotowego kremu pistacjowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier
  • posypka cukrowa lub siekane pistacje do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasto na pączki przygotuj jak w tym przepisie.
  2. Po usmażeniu i ostudzeniu nadziej pączki kremem pistacjowym. W tym celu krem przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij róg. Za pomocą drewnianego patyczka zrób w każdym pączku otwór sięgający do środka pączka. Wciśnij w ten otwór krem pistacjowy.
  3. Lukier: rozetrzyj cukier puder z ok. 2 łyżkami gorącej wody. Posmaruj pączki lukrem używając pędzelka. Udekoruj posypką lub siekanymi pistacjami.

pączki z pistacją

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments