Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam!
Czas przygotowania: 90 min
Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Spód:
- 80 g ciastek kakaowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
Pozostałe:
- galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna)
- dekoracje: ciastka, owoce, itp.
Bardzo ważne:
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki. Dzięki temu unikniesz grudek ściętej żelatyny w serniku.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
- Herbatniki rozkrusz na piasek za pomocą wałka lub blendera. Następnie dodaj masło i wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp ciasteczka i wyrównaj. Dociśnij używając dna szklanki. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko żeby przykryła żelatynę) i odstaw do napęcznienia.
- Sery przełóż do miski, dodaj cukier puder i esencję waniliową i zmiksuj niedługo do połączenia i otrzymania gładkiej masy.
- Do małego garnuszka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uważaj żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Ważne żeby na tym etapie nie zaczęły się tworzyć grudki. Jeżeli masa jest gładka dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej do miski z masą serową i zmiksuj do połączenia.
- W osobnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%. Dodaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki do czasu stężenia masy.
- Następnie udekoruj sernik i wylej niewielką ilość zimnej galaretki, tylko po to żeby dekoracje przykleiły się do sernika. Wstaw na 20 min do lodówki.
- Następnie wylej pozostałą część galaretki i wstaw sernik do schłodzenia na całą noc.
Spróbuj też przepisu na sernik gotowany, on również nie wymaga pieczenia i jest zupełnie inny od reszty serników.
Wybrałam ten przepis i to był bardzo dobry wybór. Piekę różne ciasta, ale sernik na zimno zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł doskonały, delikatny, puszysty. Na wierzch położyłam borówki zamiast ciastek. Borówkowy obłoczek. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę 🙂
Robiłam, wyszedł przepyszny, bardzo polecam ten przepis !! 😀
Fantastycznie 🙂
Mega przepis będę tu zaglądać częściej.Dzięki.Pozdrawiam.
Zapraszam 🙂
Witam, czy z żelatyną fix do deserów też wyjdzie sernik na zimno?
A jaki jest jej skład?
Sernik jest przepyszny,smakuje i młodym i starym 😀 Bardzo się cieszę,że trafiłam na Pani bloga , pozdrawiam serdecznie
Super 🙂
Czy mogę prosić o odpowiedź ile to jest 250 g śmietanki w ml ?
Niecała szklanka
Chciałabym zastąpić żelatynę agarem, ile łyżek potrzebowałabym go dodać?
Niestety nie mam doświadczenia z tym składnikiem
Czy Serek Mascarpone można zastąpić serkiem z wiaderka?? 🙂
Można choć sernik wyjdzie trochę inny
Ten sernik robiłam już wiele razy,jest pyszny.dziękuję
za przepis.Pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
Hej, czy sernik wyjdzie bez spodu?
Czemu nie 🙂
Czy smietanki 30% ma byc zawsze tyle samo co sera? Bo w tych proporcjach na wieksze tortownice brakuje śmietanki. I czy zwiększamy tez ilość żelatyny na większe tortownice? Zrobiłam już w 20 cm tortownicy i było pycha także teraz chce zrobić w większej, ale nie jestem pewna co do śmietanki i żelatyny.
Oczywiście trzeba zwiększyć ilość i śmietanki i żelatyny. Zaraz poprawię proporcje na stronie. Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
Poprawiłam już proporcje, teraz wszystko powinno się zgadzać 🙂
Dziekuje, jutro robię jeszcze raz tylko większy, super przepis!
Dziękuję 🙂
Jaka to śmietanka? Ta do ubijania czy jakaś inna?
tak do ubijania
Ten sernik jest mega! Dziękuję bardzo za przepis
Proszę 🙂
Pyszny sernik, bardzo kremowy, zdecydowanie bardziej mi smakuje niż taki z serków homogenizowanych. Akurat przygotowałam go na przyjazd teściów i chyba im smakował 😉
Super 🙂
Potwierdzam, że to najlepszy sernik na zimno! Odkryłam ten przepis jakieś 3 miesiące temu, a robiłam do już kilo razy! Smakuje trochę jak sernik nowojorski, ale jest łatwiejszy do zrobienia. Dziękuję 🙂
Proszę bardzo 🙂
Hej!
Wyglada rewelacyjnie!
Dzis wieczor wykonam dzielo!
Dziekuje za smakowita inspiracje, zaraz sprawdze inne…
Z milym pozdrowieniem
Arleta
Pochwal się efektem, pozdrawiam 🙂