Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką

Wariacja na temat francuskiego ciasta „kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką.

Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube

YouTube player

Składniki:

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 50g miękkiego masła

Ciasto:

  • 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g)
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*kubeczek umyj i osusz, a następnie użyj do odmierzenia składników

Dodatkowo:

  • jabłka (ok. 2 sztuki) lub inne owoce np. brzoskwinie z puszki lub porzeczki

Wykonanie:

Kruszonka:

Wszystkie składniki umieść w plastikowej misce i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika.

Ciasto:

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Powstanie niejednorodna masa z grudkami i taka właśnie jest idealna.

Muffiny z jabłkami i kruszonką:

Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciasto do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min, do suchego patyczka.

Moje uwagi i wskazówki: 

  • Ciasto jest za słodkie, polecam zredukowanie cukru o 1/3 oraz użycie lekko kwaskowych owoców.
  • Wykonanie jest niezwykle proste. Tak jak w przypadku wszystkich muffinów pamiętać należy aby nie mieszać za długo ciasta po dodaniu mąki.
  • Zamiast muffinów możecie upiec to ciasto w keksówce lub tortownicy. Ponadto można wykonać je w wielu wariacjach smakowych, w zależności od użytych owoców oraz dodatków smakowych.

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments