Wariacja na temat francuskiego ciasta „kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką.
Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube
Składniki:
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50g cukru pudru
- 50g miękkiego masła
Ciasto:
- 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g)
- 2 kubeczki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju
- 3 kubeczki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*kubeczek umyj i osusz, a następnie użyj do odmierzenia składników
Dodatkowo:
- jabłka (ok. 2 sztuki) lub inne owoce np. brzoskwinie z puszki lub porzeczki
Wykonanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki umieść w plastikowej misce i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika.
Ciasto:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Powstanie niejednorodna masa z grudkami i taka właśnie jest idealna.
Muffiny z jabłkami i kruszonką:
Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciasto do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min, do suchego patyczka.
Moje uwagi i wskazówki:
- Ciasto jest za słodkie, polecam zredukowanie cukru o 1/3 oraz użycie lekko kwaskowych owoców.
- Wykonanie jest niezwykle proste. Tak jak w przypadku wszystkich muffinów pamiętać należy aby nie mieszać za długo ciasta po dodaniu mąki.
- Zamiast muffinów możecie upiec to ciasto w keksówce lub tortownicy. Ponadto można wykonać je w wielu wariacjach smakowych, w zależności od użytych owoców oraz dodatków smakowych.