Mega puszysta i wilgotna babka majonezowa – najlepsza babka na każdą okazję

Przepis na tą babkę omijałam od dawna szerokim łukiem, no bo jak to dodać majonez do ciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że w życiu nie udało mi się upiec bardziej puszystego ciasta. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że babka jest nieco piaskowa ale jednocześnie bardzo wilgotna, za sprawą majonezu. Koniecznie dodajcie do niej olejku cytrynowego, on sprawia, że od tego ciasta jeszcze bardziej nie można się oderwać. Rozpływam się nad tą babką niesamowicie, ale z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że to najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam, polecam gorąco!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na formę do babki o średnicy ok. 23 cm)

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru /150 g
  • 5 łyżek majonezu / 140 g
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego lub łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / 80 g
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / 90 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru / 100 g
  • ok. 5 łyżek wody (można dodać pół na pół wodę i sok z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
  2. Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez.
  3. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową.
  4. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką.
  5. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  8. Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji.
  9. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.

17 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments