Leniwe pączki vel anielskie ruchańce

Tłusty Czwartek tuż za pasem więc dzisiaj przepis na łatwiejszą wersję pączków. Leniwe pączki nazywane też anielskimi ruchańcami są czymś pomiędzy tradycyjnymi pączkami, oponkami a drożdżowymi racuchami. Nazw mają wiele, ale jedno jest pewne, doskonale wpisują się w klimat karnawału i Ostatków.

Czas przygotowania: 30 min

Czas oczekiwania: 75 min

Czas smażenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na dwa duże talerze leniwych pączków)

  • 350 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki)
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz do szklanki, dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę cukru. Wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, w środku zrób dołek i wlej do niego rozpuszczone drożdże z cukrem. Przysyp lekko mąką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 15 min aż drożdże zapracują.
  3. Po 10 min oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Resztę mleka wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym do rozpuszczenia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodaj żółtka i mleko z cukrami, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie zmiksuj.
  7. Dodaj spirytus i zmiksuj aż się wchłonie.
  8. Dodaj pianę ubitą z białek i zmiksuj krótko na najwolniejszych obrotach miksera.
  9. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
  10. Olej rozgrzej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki oraz kubek lub miseczkę z olejem do maczania w niej łyżek.
  11.  Zamocz łyżki w oleju i nabieraj jedną łyżką porcję ciasta, a następnie za pomocą drugiej łyżki wrzucaj ciasto do oleju.
  12. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
  13. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

ruchance pączki racuchy

Wskazówki:

  1. Leniwe pączki chłoną dosyć dużo tłuszczu, więc osobom wrażliwym na jego nadmiar polecam raczej mój przepis na tradycyjne pączki.
  2. Osobiście następnym razem zrezygnuję z dodawania piany z białek, myślę że przyczynia się do chłonięcia większej ilości oleju.
  3. W oryginalnym przepisie było 300 g mąki na 300 ml mleka, ale moim zdaniem ciasto z takiej proporcji wychodzi zbyt rzadkie. Polecam dodać 350 g mąki na 300 ml mleka.
  4. Wielkość pączków można dopasować do własnych preferencji.
  5. Najbardziej okrągłe kształty można uzyskać formując pączki powoli i wrzucając je do oleju z niewielkiej wysokości, tuż nad powierzchnią oleju.
  6. Anielskie ruchańce są wpisane na listę potraw regionalnych. Ich nazwa wzięła się od warmińskiej wsi Aniołowo, z której pochodzą, a „ruchańce” ponieważ podczas smażenia tańczą i ruszają się w oleju.
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments