Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.
Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 150g mąki tortowej
- 150g mąki krupczatki
- 150g masła o temperaturze pokojowej
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 50g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
- truskawki ok. 8 szt.
- 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep foremki, możesz użyć formy na muffiny lub pojedynczych foremek na babeczki. Ponakłuwaj gęsto za pomocą widelca. Schłódź w zamrażalniku przez pół godziny a następnie upiecz w 180°C przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego wystygniącia.
Jak zrobić idealne ciasto kruche na babeczki przeczytaj tutaj.
Galaretka:
Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia po czym wstaw do lodówki żeby galaretka zaczęła tężeć.
Crème pâtissière:
Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz. Wlej gorące mleko i mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Całość przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu. Od momentu gdy zobaczysz pierwsze uwalniające się bąble powietrza gotuj jeszcze 2 minuty do całkowitego zaparzenia mąki. Zestaw z ognia, dodaj masło i wmieszaj je w ugotowany budyń. Przykryj kawałkiem folii spożywczej tak aby szczelnie przylegała do masy, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do ostygnięcia. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim babeczki.
Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na babeczkach tworząc z nich jakby „szałasy ” (zobacz na filmie). Truskawki posmaruj tężejącą galaretką. Twój deser jest gotowy, smacznego!