Kokosowe ciasto bounty bez pieczenia

Przepis na to ciasto bardzo dobrze odwzorowuje smak popularnego batonika Bounty. Mocno kokosowe nadzienie oblane warstwą mlecznej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i nie wymaga pieczenia. Polecam!

Czas przygotowania: 30 min + czas na studzenie masy i chłodzenie ciasta 

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

  • 120 g herbatników oblanych z jednej strony czekoladą (np. Petitki)
  • 80 g herbatników bez czekolady

* Na tą wielkość blaszki zużyłam ok. 14 szt. herbatników z czekoladą i 14 szt. herbatników bez czekolady.

Masa kokosowa:

  • 50 g masła
  • 350 g śmietanki 30% (200 g do rozpuszczenia czekolady + 150 g do ubicia)
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g cukru pudru / 3 łyżki
  • 150 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 10 g miękkiego masła / 1 łyżka
  • 50 g śmietanki 30 %

* Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne blaszki.

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzej masło i 200 g śmietanki, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotuj.
  • Następnie wsyp białą czekoladę i odstaw na kilka minut żeby czekolada się nieco podgrzała.
  • Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki, tak aby wszystkie grudki się rozpuściły.
  • Dodaj cukier puder i wymieszaj.
  • Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
  • Odstaw masę do całkowitego wystudzenia.
  • 150 g dobrze schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę, połącz z wystudzoną masą kokosową za pomocą szpatułki.
  • Herbatniki z czekoladą ułóż na dnie blaszki, tak aby szczelnie wypełniały całą przestrzeń (układaj je czekoladą do dołu – to bardzo ważne, bo w innym przypadku herbatniki nie zmiękną).
  • Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników bez czekolady.
  • Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę, masło i śmietankę.
  • Polej ciasto równą warstwą polewy.

kokosowe na herbatnikach

12 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments