Popcorn jest przekąską, która kojarzy się z wyjściem do kina i oglądaniem filmu na dużym ekranie. Ale z powodzeniem popcorn można przygotować w domu i cieszyć się jego smakiem oglądając telewizję lub spotykając się ze znajomymi. Sposób przygotowania popcornu jest bardzo łatwy, trzeba tylko nabrać nieco wprawy w rozpoznawaniu idealnej temperatury oleju.
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- kukurydza
- olej
- sól
Potrzebne naczynia:
- garnek z pokrywką
Przygotowanie:
- Odmierz ilość potrzebnej kukurydzy, powinna pokrywać dno garnka.
- Odsyp kukurydzę do miski a do garnka wlej olej, w ilości takiej żeby przykrył dno.
- Włącz palnik na moc nieco wyższą od średniej.
- Sprawdzaj temperaturę oleju przykładając dłoń tuż nad otwartym garnkiem, jeśli jest na tyle gorąco, że nie jesteś w stanie wytrzymać dłużej niż 3 sekundy, to olej jest dobrze rozgrzany.
- Wsyp kukurydzę i zamieszaj ją, trzymając garnek za uchwyty i kręcąc dookoła.
- Przykryj garnek pokrywką i co jakiś czas mieszaj kukurydzę trzymając garnek za uchwyty.
- Pod koniec prażenia, kiedy pozostało już niewiele ziaren do uprażenia, zmniejsz ogień do minimum.
- Po uprażeniu przesyp popcorn do miski i oprósz solą.