Jak zrobić pyszny domowy popcorn

Popcorn jest przekąską, która kojarzy się z wyjściem do kina i oglądaniem filmu na dużym ekranie. Ale z powodzeniem popcorn można przygotować w domu i cieszyć się jego smakiem oglądając telewizję lub spotykając się ze znajomymi. Sposób przygotowania popcornu jest bardzo łatwy, trzeba tylko nabrać nieco wprawy w rozpoznawaniu idealnej temperatury oleju.

Czas przygotowania: 10 min

 

Składniki:

  • kukurydza
  • olej
  • sól

Potrzebne naczynia:

  • garnek z pokrywką

Przygotowanie:

  1. Odmierz ilość potrzebnej kukurydzy, powinna pokrywać dno garnka.
  2. Odsyp kukurydzę do miski a do garnka wlej olej, w ilości takiej żeby przykrył dno.
  3. Włącz palnik na moc nieco wyższą od średniej.
  4. Sprawdzaj temperaturę oleju przykładając dłoń tuż nad otwartym garnkiem, jeśli jest na tyle gorąco, że nie jesteś w stanie wytrzymać dłużej niż 3 sekundy, to olej jest dobrze rozgrzany.
  5. Wsyp kukurydzę i zamieszaj ją, trzymając garnek za uchwyty i kręcąc dookoła.
  6. Przykryj garnek pokrywką i co jakiś czas mieszaj kukurydzę trzymając garnek za uchwyty.
  7. Pod koniec prażenia, kiedy pozostało już niewiele ziaren do uprażenia, zmniejsz ogień do minimum.
  8. Po uprażeniu przesyp popcorn do miski i oprósz solą.

popcorn w domu

[Głosów: 2   Average: 5/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.