Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba

Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Na moim wideo zobaczysz krok po kroku jak zrobić zakwas żytni do pieczenia chleba:

 

Dzień pierwszy 

Przygotuj litrowy słoik z nakrętką. Wsyp do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlej 30 g letniej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszaj i odstaw w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.

Dzień drugi

Zakwas już pierwszego dnia zaczyna pracować, świadczą o tym pęcherzyki powietrza. Do słoika dosyp jak poprzednio 30 g mąki żytniej razowej i dolej 30 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw.

Dzień trzeci

Trzeciego dnia pęcherzyki powietrza są już wyraźnie widoczne. Jak poprzednio dosyp 30 g mąki i dolej 30 g wody.

Dzień czwarty

Tego dnia zakwas nie ma pęcherzyków powietrza – jest to normalne trzeciego dnia zakwas po prostu nie rośnie. Nie zrażaj się tym faktem, dodaj 30 g mąki i 30 g wody do słoika.

Dzień piąty

Tego dnia zakwas znów wyrósł i jest gotowy do upieczenia chleba. Przepis na chleb znajdziesz tutaj.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Zakwas po użyciu do pieczenia chleba należy dokarmić mąką i wodą (20 g mąki i 20 g wody) i wstawić do lodówki. Taki zakwas może być do tygodnia przechowywany w lodówce.
  • Przy następnym pieczeniu chleba zakwas wyjmujemy z lodówki dzień wcześniej i dokarmiamy taką ilością mąki i wody żeby uzyskać ilość zakwasu niezbędną do upieczenia chleba. Następnego dnia zakwas jest gotowy.
  • Konsystencja zakwasu powinna być gęsta, jeśli jest lejący należy dodać do niego więcej mąki.
  • Pierwszy zakwas przeważnie nie jest silny i chleb na nim zrobiony nie jest bardzo wyrośnięty. Jest to całkowicie normalne, zakwas nabiera siły z czasem i każdy kolejny chleb jest już lepszy.
  • Ilość zakwasu z tego przepisu wystarczy na jeden chleb, jeśli chcesz od razu zrobić dwa, zamiast 30 g mąki i 30 g wody dodaj 40 g mąki i 40 g wody.
[Głosów: 3   Average: 3.7/5]

43 komentarze do wpisu „Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba”

  1. Mam już zakwas (dostałam od Sąsiadki) Zakwas ma już kilka dni. Planuję upiec chleb po świętach. Co powinnam zrobić żeby zakwas się nie popsuł?

    Odpowiedz
  2. A czy trzeba piec 5 dnia? Bo chciałabym upiec szóstego, ale nie wiem czy dokarmić go jeszcze, czy wstawić do lodówki? (pierwszy zakwas robię)

    Odpowiedz
  3. Czwartego dnia zakwas mi niestety nie wyrosl (mimo ze wczesniej po drugim dniu rosl pieknie). Czy to znaczy ze moze cos bylo nie tak z proporcjami czy po prostu takie prawo zakwasu? Jest sens robienia chleba?
    Dziekuje

    Odpowiedz
    • To znaczy, że jeśli chcesz użyć zakwas ponownie to musisz dokarmić go wodą i mąką. Edytowałam to zdanie i teraz brzmi: Zakwas po użyciu do pieczenia chleba należy dokarmić. Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej 🙂

      Odpowiedz
      • Dzięki bardzo. Teraz zrozumiałem. Bo kiedyś moja babcia do zakwasu dodawała skórki od chleba już upieczonego. To mnie zmyliło 🙂

        Odpowiedz
          • No właśnie nie ma niestety babci :(. Ale o ile mnie pamięć nie myli, to dodawała skórki czerstwego żytniego chleba, chyba do zakwasu. A może to z tych skórek robiła zakwas? Może ktoś wie?

  4. Właśnie upiekłam swój pierwszy chlebek na zakwasie chciałam się jednak zapytać o kwestie kolejnego pieczenia i zakwasu. Gdy wyjmę zakwas z lodówki jaką ilość mąki i wody dodać aby móc upiec jedną porcje chleba kolejnego dnia. Będę wdzięczna za info Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Na jeden chlebek potrzebujesz 150 g zakwasu czyli dodajesz 75 g mąki i 75 g wody żeby uzyskać taką ilość. To co masz w lodówce to będzie ilość zakwasu jaka pozostanie Ci na kolejny chleb. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

      Odpowiedz
  5. Kiedy wybieramy zakwas dzień przed pieczeniem chleba z lodówki aby go dokarmić to czy po dokarmieniu wstawiamy go ponownie do lodówki czy juz nie wstawiamy i czeka do następnego dnia w temp pokojowej?:)

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.