Piękna drożdżowa gwiazda makowa idealna na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
Czas przygotowania: 35 min
Czas wyrastania: ok. 80 min
Czas pieczenia: 20-25 min
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 300 g gotowej masy makowej
- ew. roztrzepane jajko do posmarowania gwiazdy przed pieczeniem
Lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru aż staną się płynne. Dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, rozmieszaj. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować na ok. 10 min.
- Do misy robota wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Wbij całe jajka, dodaj przygotowany rozczyn, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów misy. Dodaj miękkie masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm, przełóż go na arkusz papieru do pieczenia. Na pierwszym placku rozsmaruj 1/3 przygotowanej masy makowej. Postępuj analogicznie do skończenia się ciasta i masy makowej.
- Następnie ciasto podziel na 16 części nacinając tak aby środek pozostał nienaruszony. Zwijaj każdy kawałek na dwa razy. Rób to parami zwijając jeden kawałek w lewo i jeden w prawo. Następnie taką parę sklej ze sobą na końcach. Postępuj tak do uzyskania ośmiu rogów gwiazdy. Przykryj gwiazdę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia (20 min).
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół) i piecz gwiazdę makową przez 20-25 min do ładnego zrumienienia.
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Posmaruj wystudzoną gwiazdę.