Faworki lane vel. lany chrust – szybki przepis na karnawał

Faworki czy też chrust należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Dzisiejszy przepis jest łatwą i szybką wariacją na ten temat.

Czas przygotowania: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na jeden duży talerz faworków)

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka.
  3. Olej rozgrzej na patelni.
  4. Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc koncentryczne kształty.
  5. Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron.
  6. Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem.

lany chrust faworki karnawał

Wskazówki:

  1. Faworki lane są tym smaczniejsze, im bardziej są chrupiące. Dlatego odetnij z woreczka naprawdę mały rożek, żeby ciasto mogło się wylewać bardzo wąską strużką.
  2. Staraj się tworzyć kształty raczej cienkie, dzięki temu faworki dobrze się usmażą i zminimalizujesz ryzyko niedosmażonego ciasta.
  3. Zamiast woreczka możesz użyć butelki z dzióbkiem lub butelki z małą dziurką w zakrętce.
  4. Te faworki są najlepsze jeszcze ciepłe. Później z każdą chwilą stają się twardsze.
2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments