Ekspresowe ciasto z rabarbarem bez miksera

Przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką mieszanych” które po upieczeniu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na większe foremki)

Ciasto:

  • 500 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 ml oleju
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzącej wody

Przygotowanie: 

  • Rabarbar pokrój na kawałki o grubości pół centymetra
  • Zasyp 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na później
  • Jajka wymieszaj trzepaczką z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
  • Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj
  • Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj
  • Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę i wyrównaj
  • Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar
  • Piecz ok. 40 min w temp. 180°C (do suchego patyczka, grzałka góra-dół)
  • Lukier: cukier puder wymieszaj z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek
  • Polej wystudzone ciasto

ciasto z rabarbarem bez miksera

8 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments