Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto.
Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie:
Składniki: (na jeden chleb)
- 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
- 7 g soli
- 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
- 450 ml letniej wody (może być z kranu)
- Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
- Prostokątna foremka o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm
Wykonanie:
Najpierw przygotuj foremkę
Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę.
* Dzięki pędzelkowi łatwo nałożysz cienką warstwę tłuszczu, polecam silikonowy bo wydaje mi się najbardziej higieniczny.
Przygotowanie ciasta na chleb
Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki, dla ułatwienia posłuż się plastikowymi i silikonowymi narzędziami. Ciasto wygładź najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowaną foremką przykryj foliową reklamówką (zobacz wideo) i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.
* Silikonowe łopatki i szpatułki bardzo ułatwiają pracę z tym ciastem, ponieważ jest bardzo lepkie, odradzam dotykanie go dłońmi.
Dokarmienie pozostałego zakwasu
Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie mieszamy. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, do czasu pieczenia następnego chleba.
Wyrośnięty chleb
Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Jeśli tak nie jest możesz poczekać jeszcze godzinę, ale nie polecam przedłużania tego procesu, bo chleb będzie zbyt kwaśny. Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.
Upieczony chleb
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę. Ponownie spryskujemy go wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Do zakwasu używaj innej łyżki niż do mieszania ciasta na chleb, po to żeby nie zanieczyścić zakwasu solą.
- Jeśli chleb nie urośnie po wyznaczonym czasie, to oznacza że zakwas był za słaby. To się często zdarza w przypadku pieczenia pierwszego chleba na nowo zrobionym zakwasie. Jeśli nie wyrósł, upiecz go mimo wszystko, nie będzie idealny ale trochę podrośnie w piekarniku. Prawdopodobnie popęka i będzie ciężki, ale to normalne w przypadku bardzo młodego zakwasu. Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już lepiej wyrosnąć. Ja często do chleba na młodym zakwasie dodaję szczyptę suszonych drożdży, wtedy ładnie wyrasta. Po kilkukrotnym pieczeniu chleba, zakwas jest na tyle silny, że nie ma potrzeby dodawania drożdży.
- Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb opadnie trochę w trakcie pieczenia. Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku.
Zobacz też przepis na chleb pszenny na zakwasie, bardzo smaczny i również prosty w przygotowaniu.
Witam serdecznie. Czy podczas pieczenia 2 bochenkow wszystkie skladniki x2 łącznie z zakwasem?? Jesli tak, czy pozniej rowbiez podwoic ilosc mąki i wody do dokarmienia zakwasu czy nalezy rozłozyc na 2 dni po 30g i dopiero do lodówki?? Dziekuję
Pozdrawiam
Patrycja
Witam,
tak wszystkie składniki podwajamy.
Wystarczy dokarmić po 30 g wody i mąki. Od razu możesz wstawić zakwas do lodówki.
Pozdrawiam,
Ewelina
Robiłem wg dokładnie przepisu lecz piekłem w maszynie do chleba. Spód i boki idealne natomiast wierzch chleba popękany. To już mój kolejny przepis na chleb na zakwasie z takim samym efektem – popękanym wierzchem. Co robię nie tak?
Może to specyfika maszyny do chleba?
Dziękuję za informację. A czy przy zmianie typu mąki na 1850 powinnam zmienić proporcje wody? Dziękuję
Być może, mąka może mieć inną wilgotność. Proszę obserwować, ciasto powinno być w rezultacie plastyczne, tak jak na filmie.
Dzień dobry
Muszę jeść chleb graham, czy korzystając z tego przepisu mogą użyć mąki pszennej graham 1850 i pszennej chlebowej 750? Czy to raczej zły pomysł? Pozdrawiam serdecznie
Myślę że będzie w porządku
Upiekłam dzisiaj. Chlebek wyrósł ale w środku chyba nie taki jak trzeba, wydaje się,że nie dopieczony?
Wygląda na niedopieczony i dodatkowo chyba skórka się oddzieliła w trakcie pieczenia. Czy to był pierwszy chleb na młodym zakwasie?
TAk, zakwas ma ok 7 dni. Skórka oddzielila się z powodu młodego zakwasu?
Mąka typ 2000
Na młodym zakwasie przeważnie chleb nie wyrasta ładnie. Dokarmiaj zakwas systematycznie, a kolejny chleb już będzie dużo lepszy.
W przepisie jest zbyt dużo wody
W przepisie jest odpowiednia ilość wody
Upiekłem swój pierwszy chleb z tego przepisu. Mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000, zakwas swój. Chleb smakuje obłędnie
Bardzo się cieszę 🙂
Upiekłem już 3 razy chleb według przepisu, ale za każdym razem mam w środku w jednym miejscu niedopieczony chleb.
Klei się przy krojeniu.
Co robie ewentualnie nie tak?
Możesz zrobić zdjęcie? Ten chleb z natury jest dosyć wilgotny i może na początku lekko kleić się do noża. Nie powinien jednak mieć wyraźnie niedopieczonych miejsc
210 stopni i termoobieg ??
Piekę grzałka góra-dół ale termoobieg też może być
Zostało mi 100 g zakwasu bo robiłam 2 bochenki chleba. Jak mam teraz z nim postąpić?
Dokarm go mąką i wodą. W zależności kiedy będziesz piec następny chleb, wstaw go do lodówki lub zostaw na blacie