Domowy chleb żytni na zakwasie

Dziś przepis na pyszny domowy chleb żytni na zakwasie. Wpis jest kontynuacją artykułu Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję Wam, że dla efektu końcowego naprawdę warto.

Z wideo krok po kroku dowiesz się jak zrobić swój własny chleb żytni na zakwasie:

 

Składniki: (na jeden chleb)

  • 500 g mąki żytniej typ 700 (może być też razowa)
  • 7 g soli
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej)
  • 450 ml letniej wody (może być z kranu)
  • Dodatkowo: ziarna, pestki, przyprawy (wg uznania)
  • Prostokątna foremka o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm

Wykonanie:

Najpierw przygotuj foremkę

Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę.

* Dzięki pędzelkowi łatwo nałożysz cienką warstwę tłuszczu, polecam silikonowy bo wydaje mi się najbardziej higieniczny.

Przygotowanie ciasta na chleb

Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do foremki, dla ułatwienia posłuż się plastikowymi i silikonowymi narzędziami. Ciasto wygładź najpierw łyżką, a potem dłonią zamoczoną w wodzie. Tak przygotowaną foremką przykryj foliową reklamówką (zobacz wideo) i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.

* Silikonowe łopatki i szpatułki bardzo ułatwiają pracę z tym ciastem, ponieważ jest bardzo lepkie, odradzam dotykanie go dłońmi. 

Dokarmienie pozostałego zakwasu

Po zrobieniu chleba powinno pozostać ok. 50 g zakwasu. Dokarmiamy go poprzez dodanie 30 g mąki żytniej razowej i 30 g wody, a następnie starannie mieszamy. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, do czasu pieczenia następnego chleba.

Wyrośnięty chleb

Po 4-5 godzinach chleb powinien wypełniać foremkę zostawiając ok. 1 cm od góry. Jeśli tak nie jest możesz poczekać jeszcze godzinę, ale nie polecam przedłużania tego procesu, bo chleb będzie zbyt kwaśny. Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami (opcjonalnie). Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210°C.

Upieczony chleb

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę. Ponownie spryskujemy go wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

chleb na zakwasie żytnim przepis

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Do zakwasu używaj innej łyżki niż do mieszania ciasta na chleb, po to żeby nie zanieczyścić zakwasu solą.
  • Jeśli chleb nie urośnie po wyznaczonym czasie, to oznacza że zakwas był za słaby. To się często zdarza w przypadku pieczenia pierwszego chleba na nowo zrobionym zakwasie. Jeśli nie wyrósł, upiecz go mimo wszystko, nie będzie idealny ale trochę podrośnie w piekarniku. Prawdopodobnie popęka i będzie ciężki, ale to normalne w przypadku bardzo młodego zakwasu. Kolejny chleb upieczony na tym zakwasie powinien już pięknie wyrosnąć.
  • Nie czekaj aż chleb wypełni całą foremkę, ponieważ zbyt wyrośnięty chleb upadnie trochę w trakcie pieczenia. Nie zmienia to zbytnio jego smaku, ale wygląd jest mniej apetyczny – chleb jest zapadnięty na środku.
[Głosów: 82   Average: 4.7/5]

220 komentarzy do wpisu „Domowy chleb żytni na zakwasie”

  1. Do 50g zakwasu dodaj 30g maki I 30g wody? A potem mysl dlaczego kolejny chleb ci nie wyrosl. Zawsze ale to zawsze trzeba dokarmiac zakwas nie mniej niz w proporcjach 1:1:1 (zakwas, maka, woda) mozna dac wiecej maki I wody ale nigdy mniej.

    Odpowiedz
    • Nigdy nie stosowałam takiego podejścia i problemu z wyrastaniem chleba nie mam (poza pierwszym razem jak robię nowy zakwas) Ale może komuś przyda się twoja rada

  2. Pingback: Przepis na chleb razowy na zakwasie – Słodki Blog
  3. Witaj,jestem początkującym piekarzem,dopiero 1 chlebek,bardzo udany ,upiekłam.W piątek upiekłam chlebek,dzisiaj wyjęłam zakwas z lodówki i dokarmiłam,rośnie.Czy ma rosnąć do rana?I potem wziąć 150g.i resztę składników i znowu 4-5godzin mawyrastać i następnie do pieca?PoDrawiam

    Odpowiedz
    • Musi rosnąć co najmniej kilka godzin, żeby zdecydowanie zaczął pracować i zwiększył swoją objętość. Reszta kroków tak jak za pierwszym razem. Pozdrawiam

  4. Upieklam kilka chlebow wedlug tego przepisu, eksperymentujac z makami. Raz na razowej z dodatkiem pszennej, Raz z ciemnej z dodatkiem pszennej I slonecznika. Wychodzi pyszny, a pracy przy nim wcale. Bardzo dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
    • Wkręciłam się bardzo mocno w pieczenie chlebów i zawsze tylko z tego przepisu, wychodzą idealne Oczywiście kombinuje z dodatkami a mąki używam tylko graham lub żytniej pełnoziarnistej, rewelacja! Dziękuję 🙂

  5. Zastanawiam się, co robię nie tak – mam zakwas, już ponad miesięczny. Chleb piekę z mąki pszennej pełnoziarnistej 1850 i żytniej 2000 (50%-50%). Chleb za każdym razem jest “mokry” w środku – smaczny, nie zapada się, nie jest surowy – ale jest mokry, jak kroję nożem to zostaje nawet na nożu. Co zmienić?

    Odpowiedz
    • Ten chleb zawsze będzie wilgotny, taki jest ten przepis ale nie powinien być mokry. Może spróbuj pokombinować z ilością wody tak żeby rezultat Ci odpowiadał.

    • Moim zdaniem problem leży w mąkach. Obie mąki są pełnoziarniste, ciężkie. Ja przy pierwszych przygodach z chlebem miałem podobnie, czasem wychodziły gnioty. Teraz stosuję niemal zawsze Mąkę typ 2000 i mąkę typ 720. Chleby na takich mąkach wychodzą znacznie mniej wilgotne, lepiej wyrastają i są smaczniejsze.

      Pozdrawiam

  6. Piekłam z tego przepisu już ze 4 razy, ale z maki 1850. Chlebek co raz byl lepszy. Ten ostatni jest suuuper 🙂 Dziękuję za bardzo fakny przepis.

    Odpowiedz
  7. U mnie również odstaje skórka jaka jest przyczyna? Zakwas miesięczny, chleb ladnie wyrastał 🙂 Czy powodem moze być to spryskanie chlebka wodą?

    Odpowiedz
    • Raczej nie spryskanie wodą jest przyczyną. U mnie pomogła zmiana mąki, w komentarzach ktoś pisał że przyczyną może też być zbyt długie wyrastanie chleba.

  8. Co zrobiłem źle : zakwas 4 dniowy, mąka żytnia typ 2000, reszta składników zgodnie z przepisem i wyszedł po upieczeniu zakalec oraz skórka górna odstająca od reszty, chleb po 4 godzinach mało co urósł – może jednak trzeba dodać drożdży – pomocy!!

    Odpowiedz
    • Spróbuj go dokarmiać przez 2 dni, jeśli będzie rósł i bąbelkował spróbuj znowu upiec chleb

    • Miałem te same objawy… Co prawda z innym przepisem, ale mi się wydaję że w tym przypadku to jest bez znaczenia… Zmieniłem tylko jedno… na początku chlebek wstawiałem do piekarnika na środku, a jak postawiłem na sam dół, to chlebek się upiekł idealnie.

  9. Co zrobiłem źle, (zakwas miałem 3 dniowy) a chlebek po upieczeniu i wystudzeniu po przekrojeniu – zakalec w dolnej części 🙁 . Do wypieku użyłem maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 z Lidla ??. Dodam że zakwas bardzo fajnie mi wyrósł, bałem się ze wyskoczy ze słoika ??

    Odpowiedz
  10. Witam 🙂 jeśli mam 50g zakwasu to jaka ilością muszę dokarmić żeby mieć 200g zakwasu? Żeby zostało 50 i 150 do chlebka?

    Odpowiedz
  11. Ja zawsze piekę w foremce wyłożonej brązowym papierem do pieczenia. Smaruję olejem, silikonowy pędzelkiem tylko dno foremki. Po upieczeniu chleba, papier bez problemu odchodzi.

    Odpowiedz
  12. Fajny przepis! Chlebek robiłam pół na pół z mąki żytniej 2000 i 750 oraz przerobionego zakwasu, który początkowo był z mąki 750 (służył od listopada 2019) i wyszedł super (mimo, że zapomniałam o soli), dodałabym tylko gdzieś informację, że przy wyższych typach mąki w takiej foremce się nie mieści. Dzisiaj robię po raz kolejny, tym razem w całości z 2000 i objętościowo jest go więcej (730/750 nie idzie dostać w Krakowie). Ja swój pierwszy z tego przepisu przeniosłam do naczynia żaroodpornego, ale było za duże i chlebek był niski. Dzisiaj kupiłam ciut mniejsze, zobaczymy jak wyjdzie. Troszkę przywiera, ale ja piekę chleby w szklanych formach i pewnie dałam za mało masła (piekąc w szklanych nie posypuję ich niczym).

    Odpowiedz
    • Dzięki 🙂 Jak posmarujesz grubo masłem szklaną formę to wtedy chleb nie przywiera?

  13. Cudowny, prosty i szybki przepis na chleb 🙂 Dziękuję! Upiekłam już trzy mieszając mąkę orkiszową pełnoziarnistą i żytnią 720. Polecam dodatek suszonej żurawiny 🙂

    Odpowiedz
  14. Witam,
    mam pytanie o pieczenie w papierze. w moim przypadku papier tak przywarł do chleba, ze nie sposób go oderwać. Co może być przyczyną?

    Odpowiedz
    • Nie wiem, nigdy nie piekłam w papierze. Polecam posmarować blaszkę olejem i oprószyć mąką, wtedy nic nie przywiera.

  15. hej, robię różne chlebki od początku kwarantanny, tu użyłam mąki typ 720 ale wyszedł mocno mokry, klejący, zbity. Wyrósł ładnie, nie opadł przy pieczeniu. Zastanawiam się czy nie dodałam za dużo wody czy to wina mąki że tak się klei?

    Odpowiedz
    • Jeżeli opadł w trakcie pieczenia, to mógł być przerośnięty. Zakwas był młody i aktywny?

  16. Nigdzie nie moge znalezc informacji dot. Ustawienia piekarnika. Czy gora dol, czy termoobieg, czy jeszcze cos innego. Prosze o odpowiedz:)
    Jutro chyba chlebek wyprobuje ale na mace zytniej 2000

    Odpowiedz
  17. Witam, moja przygoda z pieczeniem chleba trwa krótko ale zaraziłem się tą chęcią upieczenia go ze cały czas próbuje i uczę się . Zakwas wyprodukowała od początku według twojego przepisu -pracuje bąbelkuje , chleb robię tez według twojego przepisu , wyrasta ładnie , przed pieczeniem nacinam go , w trakcie pieczenia jeszcze trochę wyrasta , problem w tym ze pęka dookoła tam gdzie wystaje ponad foremkę i taką „ czapeczkę” po upieczeniu można z mojego chleba zdjąć. Ukrojone kromki są bez wierzchu . Co robię nie tak ze tak mi się z tym chlebem dzieje – już trzeci raz ?prosze o pomoc

    Odpowiedz
    • Za dlugo wyrasta dlatego pod powierzchni a powstaje kieszen z powietrzem. Jak bedzie rosl w temp 21*C to bedzie potrzebowal 4-5h jak w wyzszej to krocej, zawsze mozesz go przygotowac wieczorem I do lodowki wstawic na 10h wtedy na 99,9% nie przerosnie

  18. Hej! spróbowałam przepisu i niestety w środku wyszedł straszny zakalec. Z góry wyglądało wszystko idealnie (nawet skórka troszkę się spiekła), a po wyciągnięciu z piekarnika chlebek nie chciał wyjść z foremki i okazał się zakalcem. To już drugi raz, kiedy próbuję podobnego przepisu na chleb żytni i zawsze klapa… Dodam, że użyłam mąki typ 720 – czy to tutaj może leżeć problem? Zakwas wczoraj wyciągnięty z lodówki, ogrzany i dokarmiony, pracuje, bąbelkuje. Nie wiem, gdzie szukać powodów 🙁

    Odpowiedz
    • Hej 🙂 Czy chleb dobrze wyrósł przed pieczeniem? Jakiej foremki używasz?

    • Chleb wyrósł nawet za mocno mimo, ze trzymałam go 4,5h (lekko wyrósł poza foremkę). Używam keksówki 25×11 z blachy ocynowanej.

    • Trochę opadł. Stał się dosyć plaski. Skórka przywarła do keksówki, a środek cały się zapadł, odszedł od upieczonej skórki (co zobaczyłam po wyciągnięciu)

    • Myślę że chleb był przerośnięty, wtedy opada po środku. W trakcie pieczenia i po upieczeniu powinien pozostać wypukły. Następnym razem daj mu mniej czasu na wyrastanie i powinno być ok 🙂

    • Moje wczorajsze ciasto było rzadsze niż zwykle, a i tak wyszedł piękny chleb.
      Ja zostawiam do wyrośnięcia na całą noc. Wieczorem mieszam ciasto, zostawiam przykryte ściereczką i rano piekę. Zawsze wychodzi piękny. Mam tylko problem z czasem pieczenia- dzisiaj 1h15 min i wyciągnęłam wilgotny od dołu. Dosuszam w piekarniku, bo nie daje się pokroić.

    • A ja robiłam ostatnio z tego przepisu i wyszedł idealny. Dziś druga próba zobaczymy jak wyjdzie.

  19. Zmien sloik na nowy, wyrzuc trochę zakwasu i dokarm go. Trzymaj w ciepłym miesjcu i powinno sie udać uratować.

    Odpowiedz
  20. Mam problem z moim chlebkiem. Zrobiłam zakwas już jakiś czas temu. Pierwszy chleb wyszedł nawet nieźle. Rósł tak, że aż wyszedł z formy. Drugi też nieźle, ale już bez szału. Potem nie robiłam jakiś czas i zakwas lezakowal w lodówce. Potem robiłam trzeci i to była masakra. Nie dość, że nie wyrósł to i się nie dopiekł. Niedawno robiłam czwarty. Prze zcztery godziny nie wyrósł. Mimo to go upieklam i wyszedł zakalec. Już nie wiem co mam robić. Może nastawić nowy?

    Odpowiedz
    • Tak, pracuje bez problemu. Zapach ładny. Jak ostatnio piekłam na termoobiegu to ciut podrosł w czasie pieczenia.

    • Ciężko powiedzieć co może być nie tak, spróbuj zmienić mąkę, jak nie pomoże to chyba musisz zrobić nowy zakwas.

    • Dziękuję, dam mu jeszcze ostatnią szansę. Jak się nie uda to robię nowy zakwas.

  21. Pyszny chlebek!
    Nie wiem czy wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny użyłam tylko trochę innej mąki niż w przepisie-mąka żytnia razowa typ 2000 oraz pszenna razowa pół na pół bo takie miałam

    Odpowiedz
    • Czy oprocz zmiany maki wszystko robilas dokladnie jak w tym przepisie? Proporcje, pieczenie, temperatura itd? Walcze od jakiegos czasu z chlebem z maki zytniej 2000 i nigdu nie wyszedl mi taki puszysty i wysoki jak Twoj

    • Robię dokładnie jak w przepisie. Może na początek spróbuj pół na pół z mąką razową?

  22. dzień dobry, mój zakwas przestał bąbelkować (kilka niewielkich bąbelków po każdorazowym dokarmieniu) i rosnąć. Całość pachnie oprzyjemnie octowo-jabłkowo, ale ciasto na tym nie chce wyrosnąć. Co moze być przyczyną? Przypadkowe zanieczyszczenie? Zachwianie proporcji? Jeszcze coś innego? I czy jest sens próbować go reanimować czy zrobić nowy od początku?

    Odpowiedz
    • Koło 25. Po pierwszych 5 dniach zrobiłem chleb (wyrosl ładnie). Potem kilka dni spędził w lodówce i po wyjęciu trafił do większego słoika i po kilku dniach trafił do chleba (ciasto nie wyrosło). Teraz od 3 dni go dokarmiam

    • No nie wiem co się mogło stać, powinien się ożywić jeśli go dokarmiasz. Ja bym dokarmiała go jeszcze kilka dni ale jednocześnie zrobiłabym nowy zakwas.

    • Wez nowy sloik wyparzony, przeloz 20-30g tego zakwasu reszte wyzoc, dolej 50g wody (najlepiej mineralnej) I wymieszaj teraz dosyp 50g maki najlepiej zytniej jak masz albo pszennej razowej (zwykla pszenna tez moze byc byle typ 650 albo wyzej) I wymieszaj, odstaw na 12h w cieple miejsce 25/27*C (piekarnik jest przyjazny + miseczka z ciepla woda, lub swiatelko piekarnika na 30-45min), teraz powtirz czynnosci juz bez zmian sloika, zostaw z 30g zakwasu dodaj wode 50g I make 50g jak nie ruszy to mozesz jeszcze probowac dzien lub dwa powtarzac czynnosci albo nastawic nowy, na przyszlosc nie trzymaj tyle zakwasu w sloiku jest to zbedne I nie pomaga, patrzac ze zakwas powinno sie dokarmic w proporcjach 1:1:1 zakwas, woda, maka lub 1:2:2 (po wyjeciu z lodowki), jak trzymasz tego 500g to powinienem tyle samo dodac wody I maki.

  23. upiekłam i nie jestem zadowolona, pierwszy w środku płynny. drugi klei się do noża, rewelacyjny w smaku,
    Piszecie państwo piec w piekarniku 210 stopni , Pytanie Czy wkładamy do tak nagrzanego piekarnika, czy wkładamy do piekarnika i włączamy piekarnik grzać , drugi chleb piekłam 1,30 minut i się kleił, czy włączyć termoobieg może ???

    Odpowiedz
    • Ja najczęściej wyjmuję i dokarmiam zakwas wieczorem, a robię chleb przed południem następnego dnia.

    • Dzień dobry.
      To mój pierwszy post tutaj na blogu.
      Nie mam zakwasu żytniego ale mam pszenny z mąki typ bodajże 750.
      Czy mogę go użyć do wypieku tego chleba?

  24. Po przetestowaniu kilku przepisów zostaję przy Twoim.
    Jest stosunkowo szybki jak na chleb tylko na zakwasie, a przede wszystkim smaczny i bardzo prosty.
    Na moim rocznym zakwasie ciasto po dwóch godzinach podwaja objętość, dlatego od jakiegoś czasu zmniejszam jego ilość..
    Aktualnie daję coś ok 80-100 g, a i tak rośnie w oczach.
    Mój jedyny problem/nieproblem to rozstępy w ostatniej fazie rośnięcia.
    Tak wyglądają, co oczywiście nie umniejsza nic, a nic w smaku 😉
    Teraz szukam najlepszego sposobu na chrupiącą i błyszczącą skórkę 😉

    Odpowiedz
    • Bardzo się cieszę, że przepis ci odpowiada 🙂
      Może rozstępy biorą się z przerośnięcia chleba?
      Ja skrapiam skórkę wodą w trakcie i po upieczeniu, znasz inne sposoby?

  25. Próbowałem w automacie.
    Wymieszałem ciasto w programie na pizzę , wyłączyłem na 5 godzin , następnie upiekłem w ciągu 60 minut .wyszedł zakalec . Nie znam temperatury pieczenia .
    Może to ten powód .Zakwas ma tydzień.
    Zauważyłem , że jestem jedynym facetem od chleba…

    Odpowiedz
    • Ja w automacie piekłam tylko chleb na drożdżach, więc Ci nie pomogę. Dużo facetów piecze chleb, u mnie w komentarzach też znajdziesz kilku 🙂

  26. Zrobiłam pierwszy w życiu zakwas i chleb z Pani przepisu. Uważam, że jest to najbardziej przejrzysta i najprostsza instrukcja na chleb żytni jaką udało mi się znaleźć w internecie, a wychodzi najlepszy chleb jaki w życiu jadłam. Wcześniej kupowałam chleb żytni 100% na zakwasie w warszawskich sieciówkach piekarnianych, ale ten jest po prostu najsmaczniejszy i niczym nie ustępuje tym „profesjonalnym” chlebom. Wciągnęłam się w pieczenie na maksa i polecam przepis innym. Jest w tym jakaś magia.

    Odpowiedz
  27. Witam.
    Ostatnio pisałam tu o moim pierwszym wypieku chleba. Był jakby upieczony, ale taki glut w środku. Zakwas miał 5 dni. Potem zaraz po świętach zrobiłam jeszcze jeden i był o wiele lepszy. Ciasto, jak przy pierwszym zbytnio nie urosło. Wczoraj robiłam 3 raz i ciasto potroiło swoją objętość podczas rośnięcia. Chleb upiekł się i jest wyśmienity! 🙂
    Dałam 300 g mąki żytniej (750) i 200 g mąki pszennej (500). Jest w sam raz 🙂
    Tak, jak Pani mówiła, im starszy zakwas, tym będzie lepszy chleb.
    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  28. Wczoraj upiekłam już 2 chleb. Pierwszy wyszedł taki trochę zakalec, ale zakwas nie bąbelkował więc znam przyczynę. Drugi jest o wiele lepszy, ale pytanie: czy chleb ma być w środku taki mokry?
    Bo za każdym razem mi taki wychodzi i nie wiem czy jest ok.

    Odpowiedz
    • Po przestygnięciu powinien nie lepić się do noża, ale z doświadczenia wiem że czasem wychodzi bardziej mokry. Dużo zależy od zakwasu, tego czy chleb był dobrze wyrośnięty (ale nie przerośnięty) przed pieczeniem oraz od wilgotności mąki.

  29. Mój pierwszy chleb z tego przepisu już zrobiony. Nie nastawiałam się, że będzie szał ale chleb wyszedł mega pyszny. Nic nie popękało, bez zakalca w środku (a wilgotny jak trzeba) – upieczony w takiej foremce jak podana w przepisie. Tylko zakwas robiłam 2 dni dłużej od 5 dnia dokarmiając co 12 godzin – czyli taki 7-dniowy zakwas wykorzystałam do pieczenia. Chleb robiłam na mące pszennej i żytniej. No dla mnie i mojej rodziny bajka. Nie mogę wyjść z podziwu, że za pierwszym razem taki sukces 🙂 Zobaczymy jak pójdzie dalej…. 🙂

    Odpowiedz
  30. Upiekłam dziś ten chleb kolejny raz, dałam pół na pół żytnią (720) i pszenną chlebową (650), piekłam w naczyniu żaroodpornym. Wyszedł taki jak na zdjęciu, zakwas ma 14 dni, z piekarnika wyjęty kilka godzin temu. Zakalec? 🙁

    Odpowiedz
  31. Witam.
    Dziś upiekłam chleb z powyższego przepisu. Na zakwasie (również z Pani przepisu).
    Chleb urósł. Dałam go do foremki od tortu (tak na środek). Trochę się spłaszczył podczas rośnięcia. Nagrzałam piekarnik do 210 stopni i piekłam godzinę. Trochę popękał. Sprawdziłam patyczkiem i było ciasto, więc zostawiłam jeszcze na ok. 10 min. Mocno się przypiekł z góry (nie przykrywałam niczym) i w końcu postanowiłam go wyciągnąć z piekarnika. Jest ciasto w środku. Taki glut. Nie wiem co zrobiłam źle :(. W niższej temperaturze piec?

    Odpowiedz
    • Dołączam zdjęcie.
      Rozpołowiłam go i wygląda, jak upieczony. Jak wezmę kawałek ze środka, to mogę z tego zrobić kulkę, wyglądającą, jak plastelina. Gdy ścisnę, to robi się glut. No i jak sprawdzałam patyczkiem, przez pęknięcie, to zostawało ciasto na patyczku.

    • Młody zakwas jest słaby i chleb czasem na nim nie rośnie ładnie i jest gliniasty w środku. Polecałabym dalej dokarmiać zakwas i upiec kolejny chleb, powinien być znacznie lepszy.

    • Bardzo dziękuję za odpowiedź :). Zakwas dokarmiłam i oczekuje sobie w lodówce. Po świętach upiekę kolejny. Będę próbować do skutku 🙂 Takie własne wypieki to duża satysfakcja, szczególnie, gdy produkuje się coś, czego się jeszcze nie produkowało.
      Chciałam też wyrazić swój podziw nad Pani blogiem! Jest niesamowicie dopracowany. Widać, że dużo Pani w niego czasu wkłada i serca 🙂
      Życzę Wesołych, smakowitych Świąt!
      Przede wszystkim zdrowych.
      Pozdrawiam 🙂

    • Gratuluję świetnego podejścia do prób i błędów 🙂
      Dziękuję ślicznie za miłe słowa 🙂 Wszystkiego najlepszego na święta i nie tylko 🙂

    • Chleb po wyjęciu z piekarnika jeszcze “dochodzi”. Warto zostawić go do ostudzenia przynajmniej godzinę-dwie, a przy większych bochenkach nawet całą noc.
      Po tym zupełnie inaczej się go kroi i zupełnie inaczej wygląda w środku.

  32. Mam pytanie, po zrobieniu chlebka dokarmiam zakwas 30/30 i chowam do lodówki. Czy przed schowaniem mam poczekać, aż zapracuje? Może do lodówki schować go na drugi dzień? Czy jak nagle potrzebuję większą ilość zakwasu to mogę dokarmić np.: 60/60 lub 70/70?

    Odpowiedz
  33. Upiekłam chlebek w naczyniu żaroodpornym , posmarowałam naczynie olejem i posypałam mąką pszenną . Niestety chleb tak przywarł do naczynia , że po prostu siłą musiałam go stamtąd wycinać . Co poszło nie tak ?

    Odpowiedz
    • Miałam to samo ze szklanymi keksówkami, chyba po prostu tak działa szkło. Polecam blaszane foremki, u mnie sprawdzają się najlepiej.

    • O rety , szkoda – specjalnie kupiłam. No cóż dołożę papier hmm. A.przepis super , dziękuję pięknie

    • Ok dzięki. Chlebem właśnie się piecze. Wyrósł tak jak napisałaś prawie po 5 godzinach. Ale wsadziłem go do zimnego piekarnika by jeszcze dorósł nagrzewajac się. Zobaczymy czy się uda prosty przepis. Będę czesto korzystać

  34. To mój pierwszy raz jako piekarz, siostra mnie zmusiła do pieczenia, bo podarowała mi zakwas. Wyszedł mi piękny chlebek, więc wierzę, że każdemu się uda świetny i czytelny przepis!

    Odpowiedz
  35. Witam, dzisiaj zrobiłam chleb z tego przepisu….na 8- dniowym własnym zakwasie(Maka żytnia razowa typ 2000).Kocham pichcić i gotować i nie jestem w tym laikiem …wiec tymbarskiej chciałam powiedzieć, ze przepis jest świetny-czytelny i bezproblemowy. Gorąco polecam.Chleb wyszedł wspaniały .

    Odpowiedz
  36. Marcin, im starszy zakwas tym lepszy 🙂 mój po roku sie popsuł jak wyjechałem. Niby byl w lodówce ale nie dał rady. Strasznie bylo mi to szkoda… po 2 latach wracam do pieczenia chleba 🙂

    Odpowiedz
  37. Dzień dobry,
    dzisiaj upiekłam trzeci chleb i nie do końca się udał, w smaku jest w porządku, ale wyrosl i ‘pękł’ w środku, jeśli chodzi o wysokość. Co może byc tego powodem? Będę wdzięczna za odpowiedź

    Odpowiedz
    • I bardzo dobrze że popękał – to oznaka, że kwas jest dobry i aktywny. Wielu piekarzy markuje pekanie chleba nacinając go. Niczym się nie martw. Widzę, że pęknięcie jest na boku – prawdopodobnie spryskałaś chleb wodą lub woda w jakiś inny sposób zgromadziła się na brzegu foremki co ułatwiło pęknięcie.

    • Tak pekający chleb poprostu za długo rośnie. A do tego spróbuj przed wstawieniem do piekarnika ponacinać skórkę od góry (nazywa się to cechowanie).

  38. Witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałem po pięciu dniach mamy ok. 240g zakwasu, odejmujemy 150g zostaje ok. 90g proste, dokarmiamy woda+mąka do 150 g proste, wstawiamy do lodówki następnego dnia pieczemy drugi bochenek – słoik jest pusty. Teraz nadeszła chwila na moje pytanie czy na TRZECI bochenek procedura znowu się powtarza:
    A) od początku w czystym umytym słoiku,
    B) od początku w starym słoiku po zakwasie tj. 4 dni po 30/30
    C) do tego samego słoika wkładamy tyle żeby było 150g zakwasu i następnego dnia pieczemy

    To samo tyczy się czwartego, piątego chlebka itd.

    Dodatkowe pytanie czy można zrobić 2x tyle zakwasu tj 480g
    upiec jeden -150g = 300g + dokarmiamy 60g = 390g
    upiec drugi -150g = 240g + dokarmiamy 60g =300g
    upiec trzeci -150g = 150g+ dokarmiamy 60g = 210g
    upiec czwarty -150g = 60g + dokarmiamy do 150g
    upiec piąty -150g = 0
    🙂

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Witaj,
      Zrób taką ilość zakwasu jaka będzie Ci potrzebna. Nie musisz konkretnie dodawać 30/30, to jest proporcja na jeden chleb, jeśli chcesz zrobić dwa, weź składniki x2, dla większej ilości analogicznie.
      Zawsze rób sobie taką ilość zakwasu, żeby po zrobieniu chleba została Ci mała ilość, którą potem dokarmisz i włożysz do lodówki.
      Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

    • Czyli jednego zakwasu możemy użyć tylko 2 razy, raz po 5 dniach i raz dokarmiony z lodówki. Teoretycznie nie można tego ciągnąć do 5-6 bochenków pieczonych po jednym o to pytałem 🙂
      Trzeba dokładnie pilnować czasu dokarmiana żeby to było w punkt o tej samej porze ?

    • Jednego zakwasu możesz używać nawet 20 lat 🙂 ważne żeby go odpowiednio przechowywać i dokarmiać. Co więcej stary zakwas jest silniejszy i przez wielu piekarzy uznawany za bardziej wartościowy.
      Nie trzeba przestrzegać ściśle czasu dokarmiania, raz dziennie musisz go dokarmić.

    • Mogłaby Pani zrobić taką rozpiskę przykład jak dokarmiać i przechowywać taki zakwas dla 20 lat ? 😀
      Żartuję wystarczy dla 6-7 bochenków pieczonych po jednym jednorazowo co 3-4 dni, z góry dziękuję i pozdrawiam

    • Najpierw robisz zakwas postępując tak jak opisałam tutaj: https://slodkiblog.pl/jak-zrobic-dobry-zakwas-zytni-do-pieczenia-chleba/
      Pieczesz chleb i dokarmiasz pozostały zakwas 30/30. Wstawiasz go do lodówki.
      Dzień przed pieczeniem chleba wyjmujesz zakwas z lodówki i dokarmiasz go taką ilością wody i mąki żeby wystarczyło na chleb i zostało jeszcze trochę na kolejny. Tą pozostałą część dokarmiasz 30/30 i ponownie wstawiasz do lodówki.
      Z pozostałymi bochenkami postępujesz analogicznie.

  39. Pingback: Przepis na chleb na zakwasie i na drożdżach - Oh!me
  40. Ja przykrywam chleb po 10 min pieczenia folia aluminiowa i sciagam ok 10-15 min przed koncem pieczenia i sie nie przypala

    Odpowiedz
  41. Czym przykryć chleb podczas pieczenia? Wyczytałam tu w komentarzach że folią, aluminiową? Dobrze rozumiem? Kiedyś zawsze piekłam chleb w 180 st. góra dół i wychodził dobry. Teraz mam nowy piekarnik i jakaś masakra. Skórka przypieczona za mocno, twarda. Teoretycznie środek upuieczony, ale delikatnie rozwarstwia się po ostygnięciu, odchodzi od skórki. Z tego co wiem to oznaka, że jest niedopieczony. Dlatego koniecznie musze sprawdzić czy w 210 w koncu będzie ok. Mieszam też 150g mąki zytniej 2000 z 350g mąki żytniej 720. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Najlepiej właśnie folią aluminiową, wytrzymuje wysokie temperatury. Jeśli w 180 st. chleb przypieka się za mocno, to obawiam się że w 210 przypiecze się jeszcze bardziej. Pozdrawiam 🙂

    • Dziekuje za odpowiedz… 🙂

      To mam jeszcze dwa pytania…
      1. W tym przypadku uzylem innej maki na zakwas (zytnia 2000) i inna na wypiek (zytnia 720)… Czy mozna tak mieszac?
      2. Czy jezeli dokarmilem zakwas na przyklad o 20’stej to, aby cos dalej robic musi uplynac doba? W przypadku powyzej odczekalem okolo 10’ciu godzin od dokarmienia zakwasu…

      Cheers! 🙂

    • 1. Jasne że można, sama tak robiłam.
      2. Nie musi upłynąć doba, jeśli wieczorem dokarmiłeś zakwas, to rano możesz już zrobić chleb (pod warunkiem że zakwas jest aktywny).
      Pozdrawiam 🙂

    • Wiatm…

      W nocy zrobilem drugie podejscie do tego chleba… Niby wyglada pieknie, ale… w srodku jest bardzo mokry… taki gliniany.. podczas krojenia lepi sie do noza… Przy pierwszym pieczeniu tez tak bylo, chociaz troche mniej…
      Pieklem ok 70 minut w temperaturze okolo 215 stopni…
      Co moze byc nie tak?
      Pozdrawiam.. 🙂

    • Ten chleb standardowo trochę lepi się do noża tuż po upieczeniu. A w smaku jest upieczony?

  42. Witam. Ja dodałam trochę drożdży, żeby skrócić czas wyrośnięcia ciasta. I chyba będę się tego trzymała, wyszedł pyszny. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Po włożeniu do blaszki myśle ze do godz. Nigdy nie patrzę na czas wyrastania. Nie bawię się w zakwas ( często wyjeżdżam)tylko zostawiam trochę ciasta i zamrażam.Jak mam czas na pieczenie chleba, wtedy rozmrażam, tak mnie nauczyła Teściowa.
      Pozdrawiam

    • Tam w temp 210 stopni. Dałem jeszcze folie po 15 min na górę zeby sie nie przypalił i przed koncem 20 min ściągnąłem . Mysle że poprostu to za duza foremka na taki chleb żytni i jednak chyba trzeba poprostu dwie mniejsze foremki. Ale wyrósł z młodego zakwasu bardzo ładny wysoki.

    • Mi się nie zdarzyło piec w większej foremce, więc ciężko mi się wypowiadać.. Dzięki za komentarze 🙂

  43. Hej, robiłam dziś chlebek z twojego przepisu, właśnie poszłam go sprawdzić i po prawie 4h chlebek prawie wogole nie urósł:( jaki może być powód:( zakwas nie był swieży.dokarmiany poprzedniego dnia.

    Odpowiedz
    • Jedyne co mi przychodzi do głowy to nieaktywny albo młody zakwas. Czy Twój zakwas był aktywny?

    • Szkoda, że się nie da dodawać zdjęć. 😉 Tak. Zakwas był aktywny widoczne bąbelki i zapach również odpowiedni.
      Zaryzykowałam jednak i piekłam go godzinę , tyle, że w keksówce 36x8x8 i spod był niedopieczony, widoczne fragmenty surowego ciasta. Musiałam dopiekac. W smaku dla mnie za mało słony i taki dość zbity. Będę próbować jeszcze bo ogólnie nie był zły.

    • No ciekawy przypadek, spróbuj jeszcze raz i daj znać czy się powiodło 🙂 Pozdrawiam

    • Witam,
      A suchy zakwas? Jedna torebka? Bez drozdzy? Przepis na opakowanii zakwasu mowi o dodaniu tez drozdzy

    • Kiedyś ususzyłam zakwas z podanego przepisu a później upiekłam na nim chleb. Aktywacja zakwasu zajęła dosyć dużo czasu i chleb nie wyrósł tak ładnie jak na świeżym zakwasie. Więc ja mam raczej słabe doświadczenia z suchym zakwasem, ale myślę że z dodatkiem drożdży chleb mógłby ładnie się udać.

  44. Dzień dobry, upiekłam na bardzo młodym zakwasie; pięknie wyrósł ale mocno upadł po wyjęciu z piekarnika – po przeczytaniu powyżej wiem, że tak może się zdarzyć. Jednak chodzi o to, że po około 35 min skórka z wierzchu była mocno zrumieniona i musiałam foremkę przykryć folią aluminiową. Piekłam w piekarniku elektrycznym z grzaniem góra-dół na drugim od dołu poziomie piekarnika. Czy może powinnam zmniejszyć temperaturę? Albo piec krócej?

    Odpowiedz
    • Nie zmniejszaj temperatury ani nie skracaj czasu pieczenia bo chleb się może nie dopiec. Ja też w trakcie pieczenia przykrywam chlebek żeby się za mocno nie zrumienił

  45. Witam,
    robię wszystko jak w przepisie i wychodzi zakalec.
    Jak piec chleb w piekarniku?
    próbowałem już dolną i górną grzałkę jednocześnie oraz dolną, górną grzałkę+ termo obieg i nic to nie dało

    Odpowiedz
  46. Witam
    Czy tego nowego zakwasu wystarczy na nowy chlebek ? bo w przepisie jest 150g,a dodane jest 30g mąki i 30g wody.
    Czy przed pieczeniem nowego chleba trzeba coś zrobić z tym zakwasem wyjętym z lodówki ?

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Iza Anuluj pisanie odpowiedzi


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.