Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂
Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 3,5 godziny
Czas pieczenia 50-60 min
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 200 g mąki pszennej typ 400-500
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ziarna i nasiona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
- Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
- Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
- Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
- Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
- Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.
Uwagi:
- Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.
Spróbuj też chleba pszennego na zakwasie, jest prosty do wykonania, a jedyna trudność to przygotowanie wcześniej silnego zakwasu.
Z podwójnej porcji
Chlebuś pyszny, zapach obłędny, skórka chrupiąca. Takiego przepisu szukałam! Dziękuję. :*
Piekłam ściśle według przepisu, dodałam tylko czarnuszki i kminku.
Smakowity chlebuś 🙂
Pozdrawiam
Dzień dobry, zaczęłam przygodę z chlebem i proszę o radę.
Trzymam się tego przepisu od a do z i nie chce mi urosnac., i robi się twarda i dość gruba skórka, nie spalona. Co robię nie tak. W piekarniku stawiam wyżej i górne zasilanie
Jak nie rośnie, to coś nie tak jest z drożdżami. Zrób najpierw zaczyn dodając mąkę i cukier, żeby sprawdzić czy drożdże są aktywne
Chlebek wychodzi. Robiłam z ponad podwójnej porcji a mąki dawałam jej tak na wyczucie by nie było rzadkie bo wg proporcji przepisu jak dla mnie było za rzadkie. Jak już da się ładnie formować w kulę – to ten moment. Dodatkowo dodałam zakwas żytni oprócz drożdży. Uformowałam na dwa bochenki na raz. Na początku po zrobieniu ciasta było w misce przykrytej folią i już po półtorej godziny podwoiło się. Potem z odrobiną oleju uformowałam dwa bochenki i włożyłam od razu do zimnego piekarnika, po pół godzinie urosły i piekły się 50 min.
Piękne bochny chleba!
Czy po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika?
Tak
to był mój pierwszy chleb a nawet dwa na raz …..rewelacja może uda mi się wkleić zdjęcia ale gdyby co to mniam,mniam,
Piękne!
Świetny przepis, zdecydowanie do zapamiętania. Chleb włożyłam od razu do gorące piekarnika bo wcześniej piekłam chałki i wyszedł pyszny. Tylko pozwoliłam mu troszkę dłużej wyrastać – jakąś godzinę.
Dziękuję za świetny przepis!
Świetnie, dzięki za uwagi 🙂
Przepis super. Chleb wyszedł obłędny. Jednak malutki na moją 7mio osobową rodzinę. Zastanawiam się czy jak zrobię z podwójnej porcji to czas w piecu będzie taki sam czy wsadzić go na dłużej?
Piekłabym tak z 20 min dłużej
Chleb jest bardzo dobry,nie kruszy się jest miękki,puszysty.Zrobiłam według przepisu,dodałam troszkę wody
Pięknie wyrósł 🙂
Czy piec 50-60 min od włożenia do piekarnika, czy od nagrzania się go?
Od włożenia
Witam wszystkich i polecam .Trochę pozmieniałem ponieważ nie miałam odpowiedniej mąki żytniej tylko 2000 więc dałam 100gram żytniej 100 gram orkiszowej i 200 gram pszennej tortowej,no i trochę więcej wody letniej ponieważ w tej proporcji która jest podana wyszło twarde ciasto.Ciasto wyrosło super jak za pierwszym tak za drugim razem chleb w smaku pyszny i długo trzyma świeżość.Kawaleczek zostawiłam specjalnie w foli i choć już ma 4 dni nadal jest mięciutki.
Dokładnie, bardzo długo zachowuje świeżość!
Nie miałam mąki zytniej 720 , tylko razową 2000 – wzięłam jej 100 g i 100 pszennej orkiszowej. Wyrabiałam robotem z hakiem do ciasta drozdzowego. Ciasto było lekko płynne, nie dało się uformować w bochenek. Piekłam w keksówce. Wyszedł chleb smaczny , z dużymi dziurami, wcale nie suchy. Dziękuje za przepis.
Czy jak dodałem olej w pierwszej fazie to ciasto mi wyrośnie?
Pewnie już wiesz 🙂
Piekę z półtorej porcji i dodaję do smaku 3-4 łyzki zakwasu żytniego oraz drożdże.Lepszy smak i wychodzą 2 keksówki ze szkła żaroodpornego.Lubię też zmieszać mąkę pszenną typ 650z 750 lub 500.
Witam. Mój chlebek Razowy trochę słabo wyrósł.Jest smaczny choć trochę za słony. Może następnym razem będzie lepiej. Użyłem mąki żytniej 720 – 150g.oraz przennej pełno ziarnistej 1850 – 250g.
Niestety z jakiś przyczyn nie mogę dodać zdjęć.