Ciasto z jabłkami i kruszonką

Przepis na maślane ciasto z prażonymi jabłkami i kruszonką. Pyszne ciasto na początek jesieni.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia ok. 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 21 cm)

  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 110 g mąki (2/3 szklanki)
  • 15 g skrobi (1 płaska łyżka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • cynamon do smaku

Kruszonka:

  • 20 g miękkiego masła
  • 20 g cukru (2 łyżki)
  • 40 g mąki (4 łyżki)

Przygotowanie:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Upraż na patelni z łyżeczką masła i cynamonem.

* Uprażenie jabłek zajmie ok. 10 min lub krócej w zależności od rodzaju jabłek. Jabłka mają lekko zmięknąć ale nie rozpaść się, tylko pozostać w kawałkach.

  • Uprażone jabłka przełóż na talerz żeby szybciej wystygły.
  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów.

Ciasto:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
  • Dodaj po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie aż cukier się rozpuści.

* Nie przejmuj się jeśli masa się zważy na tym etapie, po dodaniu sypkich składników wróci do jednolitej konsystencji.

  • Przesiej do miski mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
  • Zmiksuj aż wszystko dobrze się połączy.
  • Ciasto przełóż do tortownicy której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  • Na ciasto poukładaj uprażone kawałki przestudzonych jabłek i powciskaj je lekko w ciasto.
  • Całość posyp kruszonką.
  • Piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)

ciasto z jabłkami i kruszonką

10 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments