Przepis na maślane ciasto z prażonymi jabłkami i kruszonką. Pyszne ciasto na początek jesieni.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia ok. 30 min
Składniki: (na tortownicę 21 cm)
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 110 g mąki (2/3 szklanki)
- 15 g skrobi (1 płaska łyżka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka masła
- cynamon do smaku
Kruszonka:
- 20 g miękkiego masła
- 20 g cukru (2 łyżki)
- 40 g mąki (4 łyżki)
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
- Upraż na patelni z łyżeczką masła i cynamonem.
* Uprażenie jabłek zajmie ok. 10 min lub krócej w zależności od rodzaju jabłek. Jabłka mają lekko zmięknąć ale nie rozpaść się, tylko pozostać w kawałkach.
- Uprażone jabłka przełóż na talerz żeby szybciej wystygły.
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj w dłoniach do uzyskania okruchów.
Ciasto:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem przez kilka minut.
- Dodaj po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie aż cukier się rozpuści.
* Nie przejmuj się jeśli masa się zważy na tym etapie, po dodaniu sypkich składników wróci do jednolitej konsystencji.
- Przesiej do miski mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj aż wszystko dobrze się połączy.
- Ciasto przełóż do tortownicy której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Na ciasto poukładaj uprażone kawałki przestudzonych jabłek i powciskaj je lekko w ciasto.
- Całość posyp kruszonką.
- Piecz przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)