Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami

Tradycyjny wypiek ze śliwkami, dosyć mało pracochłonny a dający naprawdę imponujący efekt. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i lekko kwaskowych śliwek daje pełną gamę wrażeń smakowych ale też wzrokowych, bo deser wygląda bardzo efektownie.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 600 g śliwek
  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru kryształu (1/2 szklanki + 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 420 g mąki (2 i 2/3 szklanki)
  • 110 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

  • Śliwki umyj i osusz a następnie pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.

* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.

* Jeśli nie masz miksera stacjonarnego zrób najpierw kruche ciasto a potem ubij pianę.

  • Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
  • Dodaj żółtka i wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
  • Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze.
  • Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem.
  • Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika.
  • Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
  • Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażalnika.
  • W tym czasie piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny.
  • Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny.
  • Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj.
  • Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto.
  • Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
  • Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta.
  • Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra-dół).

Wskazówki:

  • Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić w trakcie pieczenia, nakryj je arkuszem folii aluminiowej.

ciasto kruche ze śliwkami

21 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments