Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami

Tradycyjny wypiek ze śliwkami, dosyć mało pracochłonny a dający naprawdę imponujący efekt. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i lekko kwaskowych śliwek daje pełną gamę wrażeń smakowych ale też wzrokowych, bo deser wygląda bardzo efektownie.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 35 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 600 g śliwek
  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru kryształu (1/2 szklanki + 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 420 g mąki (2 i 2/3 szklanki)
  • 110 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

  • Śliwki umyj i osusz a następnie pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.

* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.

* Jeśli nie masz miksera stacjonarnego zrób najpierw kruche ciasto a potem ubij pianę.

  • Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
  • Dodaj żółtka i wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
  • Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze.
  • Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem.
  • Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika.
  • Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
  • Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażalnika.
  • W tym czasie piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny.
  • Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny.
  • Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj.
  • Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto.
  • Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
  • Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta.
  • Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra-dół).

Wskazówki:

  • Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić w trakcie pieczenia, nakryj je arkuszem folii aluminiowej.

ciasto kruche ze śliwkami

21 komentarzy do “Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami”

  1. Super przepis. Najpierw podpiokłam sam spód przez 10 min. Następnie wyłożyłam śliwki opruszone mąką ziemniaczaną i starłam ciasto. To również podpiokłam 10min. Pozostała część była wg przepisu i nic mi nie pływało.

    Odpowiedz
  2. U mnie porażka – wszystko zgodnie z przepisem, a mimo termoobiegu śliwki i kakaowa warstwa to jedna lejaca breja chociaż spod i wierzch były upieczone. W dodatku po pianie ani śladu.

    Odpowiedz
    • Jak ciasto kruche może być lejące?? Piana często opada przez niewłaściwe ubicie lub zbyt szybką zmianę temperatury po upieczeniu

      Odpowiedz
    • Dla mnie to identyczne ciasto jak plesniak.
      Przyznam, że mam kilka przepisów, ale wszystkie czas pieczenia ok 1h.
      Wiec myślę, że 35 min to za krótko i dlatego niektórzy wspominają o surowym, wodnistym cieście… Wydłużenie czasu pieczenia powinno załatwić sprawę.
      PS. Czasem do mokrych owoców dodaje 2 łyżki mąki ziemiaczanej i mieszam dokładnie.

      Odpowiedz
  3. Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem dużą blachę niestety musiałam wyrzucic
    z wierzchu było upieczone ,a z środka wylewała się płynna masa piekłam w 180 stopniach około 40 minut szkoda.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here