Tradycyjny wypiek ze śliwkami, dosyć mało pracochłonny a dający naprawdę imponujący efekt. Połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i lekko kwaskowych śliwek daje pełną gamę wrażeń smakowych ale też wzrokowych, bo deser wygląda bardzo efektownie.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 35 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 600 g śliwek
- 5 jajek
- 140 g drobnego cukru kryształu (1/2 szklanki + 2 łyżki)
- szczypta soli
- 420 g mąki (2 i 2/3 szklanki)
- 110 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
- Śliwki umyj i osusz a następnie pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
- Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.
* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.
* Jeśli nie masz miksera stacjonarnego zrób najpierw kruche ciasto a potem ubij pianę.
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
- Dodaj żółtka i wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze.
- Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem.
- Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika.
- Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
- Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażalnika.
- W tym czasie piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny.
- Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny.
- Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj.
- Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto.
- Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
- Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta.
- Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra-dół).
Wskazówki:
- Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić w trakcie pieczenia, nakryj je arkuszem folii aluminiowej.