Ciasto Fale Dunaju z truskawkami

Przepis na pyszne ciasto Fale Dunaju z truskawkami. Ciasto przełożone jest masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam czekoladą rozpuszczoną z masłem.

Czas przygotowania: 2 godz.

Czas pieczenia: 35 min

Czas chłodzenia: kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
  • 350 g truskawek

Masa:

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Ciasto:

  • W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min)
  • Dodaj olej i zmiksuj
  • Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki
  • Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka
  • Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie
  • Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka
  • Pozostaw do wystudzenia

Masa:

  • Połowę mleka zagotuj
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
  • Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj
  • Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując
  • Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia
  • Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń
  • Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego
  • Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką
  • Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia

Polewa:

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką

fale dunaju mikser

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments