Ciasto Balladyna

balladyna blog przepis

Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta. Przepis w wykonaniu mojej bratowej Kasi, specjalistki od przekładańców.

Składniki:

(na dużą blaszkę 35×25 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru drobnego (3/4 szklanki)
  • 60 g mąki pszennej (6 łyżek)
  • 80 g skrobi ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 20 g kakao (2 łyżki)
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • ok. 100 ml soku owocowego np. malinowego

* Polecam dosyć słodki sok, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie i w dodatku przełamane jest kwaskowymi malinami. Możesz też dolać wódki lub spirytusu wedle uznania.

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (ok. 8 g)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 400 g śmietanki kremówki 30- 36%, schłodzonej

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • ok. 400 g malin mrożonych
  • 700 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 300 g herbatników maślanych

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
  • Suche składniki połącz w misce
  • Oddziel białka od żółtek
  • Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała
  • Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji
  • Dodaj żółtka, a następnie 2 łyżki wody i krótko zmiksuj
  • Dodaj partiami suche składniki przesiewając je na sicie, wymieszaj delikatnie szpatułką
  • Gotowe ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj wierzch.
  • Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.

Masa serowa:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i wymieszaj, odstaw do napęcznienia
  • Do miski przełóż ser, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj do połączenia
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej w garnku na najmniejszym ogniu lub w mikrofali, nie doprowadzaj do zagotowania!
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki masy serowej i wymieszaj
  • Następnie przelej zahartowaną żelatynę do masy serowej i zmiksuj na wysokich obrotach do połączenia
  • Śmietankę ubij w osobnej misce na sztywno
  • Następnie delikatnie wmieszaj do masy serowej

Balladyna:

  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptu

* Polecam na dno ułożyć odwróconą górną część biszkoptu, dzięki temu ciasto będzie płaskie, a górna przypieczona część nie będzie się rozwarstwiać z galaretką.

  • Nasącz biszkopt połową ponczu
  • Na biszkopt wyłóż połowę masy serowej, wyrównaj
  • Na masie poukładaj herbatniki
  • Rozsmaruj masę krówkową i przykryj drugą warstwą herbatników

* Aby masa krówkowa lepiej się rozsmarowywała, uprzednio dobrze ją wymieszaj w puszce.

  • Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej
  • Na górę ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go pozostałym sokiem
  • Ciasto wstaw do lodówki

Galaretka:

  • Galaretki rozpuść w podanej ilości gorącej wody
  • Wsyp mrożone maliny i wymieszaj
  • Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta
  • Wstaw do lodówki na całą noc

balladyna przepis

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments