Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta. Przepis w wykonaniu mojej bratowej Kasi, specjalistki od przekładańców.
Składniki:
(na dużą blaszkę 35×25 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru drobnego (3/4 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (6 łyżek)
- 80 g skrobi ziemniaczanej (5 łyżek)
- 20 g kakao (2 łyżki)
- 2 łyżki wody
Poncz:
- ok. 100 ml soku owocowego np. malinowego
* Polecam dosyć słodki sok, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie i w dodatku przełamane jest kwaskowymi malinami. Możesz też dolać wódki lub spirytusu wedle uznania.
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (ok. 8 g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 400 g śmietanki kremówki 30- 36%, schłodzonej
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok. 400 g malin mrożonych
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej
- ok. 300 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
- Suche składniki połącz w misce
- Oddziel białka od żółtek
- Białka ubijaj mikserem aż piana zacznie robić się biała
- Stopniowo dodaj cukier po 2 łyżki, miksując aż do rozpuszczenia się każdej porcji
- Dodaj żółtka, a następnie 2 łyżki wody i krótko zmiksuj
- Dodaj partiami suche składniki przesiewając je na sicie, wymieszaj delikatnie szpatułką
- Gotowe ciasto przełóż do blaszki i wyrównaj wierzch.
- Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Masa serowa:
- Żelatynę zalej zimną wodą i wymieszaj, odstaw do napęcznienia
- Do miski przełóż ser, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj do połączenia
- Napęczniałą żelatynę podgrzej w garnku na najmniejszym ogniu lub w mikrofali, nie doprowadzaj do zagotowania!
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 3 łyżki masy serowej i wymieszaj
- Następnie przelej zahartowaną żelatynę do masy serowej i zmiksuj na wysokich obrotach do połączenia
- Śmietankę ubij w osobnej misce na sztywno
- Następnie delikatnie wmieszaj do masy serowej
Balladyna:
- Do formy przełóż jeden blat biszkoptu
* Polecam na dno ułożyć odwróconą górną część biszkoptu, dzięki temu ciasto będzie płaskie, a górna przypieczona część nie będzie się rozwarstwiać z galaretką.
- Nasącz biszkopt połową ponczu
- Na biszkopt wyłóż połowę masy serowej, wyrównaj
- Na masie poukładaj herbatniki
- Rozsmaruj masę krówkową i przykryj drugą warstwą herbatników
* Aby masa krówkowa lepiej się rozsmarowywała, uprzednio dobrze ją wymieszaj w puszce.
- Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej
- Na górę ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go pozostałym sokiem
- Ciasto wstaw do lodówki
Galaretka:
- Galaretki rozpuść w podanej ilości gorącej wody
- Wsyp mrożone maliny i wymieszaj
- Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta
- Wstaw do lodówki na całą noc