Ciastka omlety z owocami

Przepis na bardzo prosty deser, który jest kwintesencją lata. Delikatne ciasto biszkoptowe wypełnione lekką bitą śmietaną i mnóstwem świeżych owoców. Bardzo łatwy i jednocześnie niebanalny deser. Polecam!

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 10 min

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 7 szt.)

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 200 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 lub 36 %
  • ok. 1-2 łyżki cukru waniliowego (wg upodobania)

Dodatkowo:

  • ok. 4 łyżki konfitury truskawkowej lub innej
  • ok. 300 g owoców np. truskawek, malin, borówek (wg upodobania)

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Białka oddziel od żółtek
  • Białka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli aż wszystko się rozpuści
  • Dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj
  • Przesiej mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto tworząc koła o średnicy ok. 10 cm i wysokości ok. 1 cm
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 min (grzałka góra-dół)
  • Po upieczeniu jeszcze ciepłe omlety delikatnie ściągnij z papieru do pieczenia i złóż na pół, uważając aby nie złamać całości
  • Odstaw do całkowitego ostudzenia

Masa:

  • Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym

Omlety:

  • Posmaruj każdy krążek ciasta ok. 1 łyżeczką konfitury
  • Następnie za pomocą worka cukierniczego lub szprycy napełnij ciastka bitą śmietaną
  • Udekoruj owocami wg uznania
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Ciastka biszkoptowe omlety

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments