Na tej stronie znajdziesz przelicznik kulinarny podstawowych produktów używanych do pieczenia ciast. Na początek pamiętaj, że
- 1 szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
- 1 łyżka ma u mnie pojemność 15 ml
- 1 łyżeczka ma u mnie pojemność 5 ml
MĄKA PSZENNA
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 4 g
MĄKA ZIEMNIACZANA
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 7 g
MĄKA KRUPCZATKA
1 szklanka = 210 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA GRAHAM
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 9 g
1 łyżeczka = 3 g
CUKIER
1 szklanka = 220 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 6 g
KASZA MANNA
1 szklanka = 380 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 4 g
CUKIER PUDER
1 szklanka = 150 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 2 g
MIGDAŁY ZMIELONE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 6 g
ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE ZMIELONE
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
MAK
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
KAKAO
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
1 łyżeczka = 3 g
ŚMIETANA KREMÓWKA
1 szklanka = 256 g
1 łyżka = 16 g
1 łyżeczka = 5 g
OLEJ
1 szklanka = 230 g
1 łyżka = 14 g
1 łyżeczka = 5 g
MIÓD
1 szklanka = 360 g
1 łyżka = 22 g
WIÓRKI KOKOSOWE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 7 g
PŁATKI OWSIANE
1 szklanka = 120 g
1 łyżka = 6 g
WODA, MLEKO
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
PUREE Z DYNII
1 szklanka = 250 g
DROŻDŻE SUSZONE
1 łyżeczka = 4 g