Batony muesli z masłem orzechowym bez cukru

Połączenie płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i masła orzechowego. Całość bardzo sycąca, bardzo zdrowa i bez grama cukru. Dzięki dodatkowi masła orzechowego batoniki się nie kruszą i zyskują wspaniały arachidowy aromat.

Składniki: 

  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl preparowanego orkiszu (lub innych preparowanych ziaren)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • suszone owoce (ok 3/4 szkl)
  • orzechy (posiekane)

Wykonanie:

Masło i masło orzechowe przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu (nie podgrzewaj za mocno, tylko do rozpuszczenia masła). Następnie dodaj miód i jajko (jeśli masło jest za gorące odstaw na chwilę do przestygnięcia), połącz za pomocą trzepaczki. Pozostałe składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masę z masłem i dokładnie połącz wszystkie sypkie składniki z mokrymi. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeden dodatkowy arkusz papieru. Masę na batony wyłóż na blaszkę rozprowadź wstępnie łyżką, a następnie przykryj od góry wcześniej przygotowanym papierem i wyrównaj całą masę na taką samą grubość (ok. 7 mm). Piecz w temp. 170°C przez 20 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments