Bardzo łatwa szarlotka z jabłkami (prawie jak kruszonka)

Sezon jabłkowy już w pełni, czas więc na pierwszą szarlotkę:) Przepis jest uproszczeniem standardowej wersji kruchego ciasta. W gruncie rzeczy zrobienie ciasta w dużej mierze przypomina zrobienie kruszonki. Zapraszam, może ten nietypowy sposób na szarlotkę przypadnie Ci do gustu:)

Obejrzyj również wideo na moim kanale na Youtube:

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 16-18 cm)

  • 150 g mąki
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 małe żółtko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • cynamon do smaku

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło i połącz z suchymi składnikami. Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do pozostałych składników. Na początku mieszaj widelcem a następnie rozetrzyj dokładnie w dłoniach, do uzyskania okruchów (jak podczas robienia kruszonki). Przygotuj tortownicę o średnicy 16-18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ok. 2/3 ciasta i lekko ugnieć. Wstaw do zamrażalnika na pół godziny (pozostałą część ciasta również), po tym czasie podpiecz przez 20 min w temperaturze 180°C, pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli powstało za dużo soku odciśnij go. Jabłka wymieszaj z cynamonem (do smaku), a następnie wyłóż na podpieczony spód. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałą część ciasta. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180°C, do zrumienienia się wierzchu.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych:)

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments