Baked Alaska – deser w którym lód spotyka się z ogniem

Deser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach.

Czas przygotowania: 60 min

Czas pieczenia biszkoptu: 20 min

Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów

YouTube player

 

* Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki jak tutaj.

Składniki: (na deser wielkości miseczki o średnicy górnej 17 cm i pojemności ok. 1 litr)

Biszkopt (o średnicy 16-18 cm)

  • 1 jajko
  • 35 g cukru drobnego (3 łyżki)
  • 25 g mąki (2,5 łyżki)
  • 5 g masła ( 1 łyżeczka)
  • szczypta soli

Lody

  • ok. 1 litr lodów o dowolnym smaku, może być kilka różnych smaków

* Możecie lody zrobić własnoręcznie używając któregoś z moich przepisów.

Beza szwajcarska

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru drobnego

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Jajko ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę.
  • Do masy jajecznej przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera.
  • Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj.
  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 160°C przez ok. 20 min.

Lody:

  • Miseczkę o górnej średnicy 17 cm, wysokości 8 cm i pojemności ok. 1 litra wyłóż dokładnie folią spożywczą, tak aby boki folii wystawały na zewnątrz.
  • Lody wyjmij z zamrażalnika i pozostaw na chwilę w temp. pokojowej, żeby zmiękły na tyle aby łatwo je było nakładać.
  • Do miseczki wyłożonej folią nałóż lody i wyrównaj. Możesz użyć kilku smaków, pamiętaj tylko żeby całą czynność wykonywać dosyć szybko, bo lody w temp. pokojowej błyskawicznie się topią.

* Możesz też po nałożeniu każdego smaku wkładać lody do zamrażalnika. Dzięki temu wszystkie warstwy lodów będą równe. 

  • Przykryj lody kawałkami folii wystającej poza obręb miseczki, dociśnij, a następnie wstaw do zamrażalnika aż lody dobrze się schłodzą i będą twarde (kilka godzin).

Beza szwajcarska

  • W garnku zagotuj wodę,
  • Białka połącz trzepaczką z cukrem i ustaw nad gotującą się wodą (na najmniejszym ogniu), mieszaj cały czas trzepaczką aż cukier się rozpuści.
  • Białka przelej do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach do powstania sztywnej i gładkiej masy (ok. 10 min).

Złożenie ciasta

  • Krążek biszkoptu ułóż na paterze lub innym naczyniu, na którym będzie podawany deser (musi mieć nieco większą średnicę niż biszkopt żeby zmieściła się później beza).
  • Dobrze schłodzone lody wyjmij z miseczki i ułóż na biszkopcie wypukłą stroną ku górze, usuń folię.
  • Na lody wyłóż bezę zaczynając od góry i schodząc w dół pokryj bezą całe lody i biszkopt.
  • Następnie za pomocą palnika opal bezę.
  • Deser od razu podaj, resztę możesz przechowywać w zamrażalniku przez kilka dni.

* Wszystkie czynności z lodami w temp. pokojowej wykonuj szybko żeby lody się nie stopiły.

deser lodowy baked alaska

deser baked alaska

zapiekane lody

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments