Babka cytrynowa przekładana dżemem

Dzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l)

  • 4 większe jajka lub 5 małych
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego
  • 275 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu, powideł itp.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Jajka z cukrem i szczyptą soli  ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min)
  • Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy
  • Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników
  • Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić)
  • Przelej ciasto do formy
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
  • Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy
  • Po ostudzeniu przekrój babkę na pół i przełóż dżemem
  • Polej lukrem: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukru pudru)

babka przekładana dżemem

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments