Przejdź do treści Przejdź do treści

Słodki Blog

Słodki Blog
  • Ciasta
    • Szarlotki
    • Serniki
    • Tarty
    • Z owocami
    • Z kremem
    • Kruche
    • Biszkoptowe
    • Babki
    • Inne
  • Ciastka
    • Babeczki i muffiny
    • Ciasteczka
    • Karnawał
  • Torty
    • Przepisy na torty
    • Drip cake
    • Dekorowanie tortów
  • Desery
    • Lody
  • Łatwe
    • Bez pieczenia
    • Bez miksera
    • Bez wyrabiania
  • Lekkie
    • Bez cukru
  • Eksperymenty
  • Pieczywo
    • Chleb
    • Bułki
    • Drożdżówki
    • Pizza

Artykuł sponsorowany

Jak wybrać najlepszy ekspres do kawy? Rodzaje ekspresów

ekspres do kawy

Sernik – ile jest rodzajów najlepszego ciasta na świecie?

sernik

Polecany film

yt slodkiblog1

Najpopularniejsze przepisy
  • tort drip cake

    Jak zrobić tort w stylu drip cake

  • sernik na zimno

    Najlepszy sernik na zimno – mega kremowy i delikatny

  • chleb przepis

    Domowy chleb żytni na zakwasie

  • sernik na herbatnikach płaski jak stół

    Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

  • biszkopt do tortu najlepszy

    Przepis na biszkopt – najlepszy

  • chleb na drozdzach wiejski

    Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

  • truskawkowe2

    Łatwe ciasto z truskawkami

  • tiramisu bez jajek

    Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia

Może Cię zainteresować

slodkiblog

Słodki Blog
Migdałowe ciasto z bitą śmietaną I wisniami😍
Eleganckie, rustykalne i bez glutenu!
U mnie w tym roku pełniło funkcje tortu urodzinowego😊🎂
Przepis 👇
Składniki: (na tortownicę 20 cm)  Ciasto czekoladowe:  4 jajka  120 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego  160 g mąki migdałowej  2,5 łyżki kakao  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa śmietanowa:  200 g śmietanki 30-36 % (dobrze schłodzonej)  125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)  2-3 łyżki cukru pudru/erytrolu  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Frużelina:  300 g wiśni świeżych lub mrożonych  2-3 łyżki cukru/erytrolu  2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  ew. 2 łyżki nalewki wiśniowej/brandy  Przygotowanie:  Ciasto czekoladowe:  Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 10 min na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy o 2-3-krotnie większej objętości)  Do masy przesiej mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie za pomocą szpatułki  Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno)  Piecz przez ok. 35 min w temp. 180°C (grzałka góra dół, 160°C – termoobieg)  Pozostaw do całkowitego ostygnięcia  Frużelina:  Wiśnie i cukier/erytrol przełóż na patelnię i gotuj przez ok. 10 min aż wiśnie zmiękną  Skrobię rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody  Do wiśni dodaj rozpuszczoną skrobię i ew. nalewką/brandy  Zagotuj a następnie odstaw do ostygnięcia  Masa śmietanowa:  Do miski przełóż wszystkie składniki i ubij na sztywną masę  Złożenie ciasta:  Ciasto czekoladowe wyjmij z foremki i przełóż na paterę/ talerz na którym będzie serwowane  Na wierzch ciasta wyłóż masę śmietanową  Na śmietanę przełóż frużelinę z wiśni  Moje uwagi i spostrzeżenia:  Ciasto można upiec w tortownicy 22 cm, będzie wtedy nieco niższe.  Ilość cukru/erytrolu w masie i frużelinie jest subiektywna, możesz dodać więcej w zależności od preferencji.  Ciasto można też przekroić i przełożyć jak tort, pod warunkiem że w czasie studzenia środek nie opadnie za bardzo. U mnie ciasto było w miarę płaskie, ale może się zdarzyć że środek bardziej opadnie.  #ciasto #Przepis #torturodzinowy #ciastoczekoladowe #ciastomigdałowe #ciastobezglutenowe #wiśnie #fruzelinazwiśnii  #chocolatecake #glutenfree
Drożdżówka ze śliwkami I kruszonką 😍 Puszy Drożdżówka ze śliwkami I kruszonką 😍
Puszystą i mieciutka, pełna soczystych polskich śliwek ❤️
Doskonale wychodzi także w wersji bezglutenowej!
Przepis 👇
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)  300 g mąki (może być bezglutenowa chlebowa)  3 żółtka M  1 jajko M  160 ml ciepłego mleka  7 g drożdży suszonych  50 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego  30 g masła miękkiego lub roztopionego  szczypta soli  500 g śliwek  Kruszonka:  50 g masła miękkiego  40 g cukru  80 g mąki (może być bezglutenowa  Przygotowanie:  Ciasto:  Do miski przełóż wszystkie składniki za wyjątkiem masła, wyrób na gładką masę przez ok. 10 min  * Polecam użycie robota, szczególnie w przypadku robieniu wypieku bezglutenowego, ciasto będzie się lepić!  * Każda mąka ma inną wilgotność, więc ilość dodanego mleka może się nieznacznie różnić. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub dosyp mąki.  Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników (ok. 5-10 min)  Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min  Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, jeśli są duże podziel na ćwiartki  Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj ze sobą do powstania okruchów ciasta  Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno)  Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyrównaj  Śliwki wciskaj w ciasto skórką do dołu  Całość posyp kruszonką  Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 20 min  W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C  Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min aż nieco się zrumieni  Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika  #ciasto #ciastodrożdżowe #drożdżowe #ciastoprzepis #ciastoześliwkami #śliwki #kruszonka #domowewypieki #mojewypieki #plumcake
Follow on Instagram

Baza przepisów kulinarnych

Przelicznik kulinarny

Przelicznik foremek

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2017 - 2023 SłodkiBlog | O mnie | Kontakt
  • Ciasta
    • Szarlotki
    • Serniki
    • Tarty
    • Z owocami
    • Z kremem
    • Kruche
    • Biszkoptowe
    • Babki
    • Inne
  • Ciastka
    • Babeczki i muffiny
    • Ciasteczka
    • Karnawał
  • Torty
    • Przepisy na torty
    • Drip cake
    • Dekorowanie tortów
  • Desery
    • Lody
  • Łatwe
    • Bez pieczenia
    • Bez miksera
    • Bez wyrabiania
  • Lekkie
    • Bez cukru
  • Eksperymenty
  • Pieczywo
    • Chleb
    • Bułki
    • Drożdżówki
    • Pizza