Sernik bez sera

Właściwie nazwy sernik powinnam użyć w cudzysłowie ponieważ prezentowane powyżej ciasto nie zawiera ani grama sera! Głównym składnikiem jest tutaj kwaśna, gęsta śmietana i to ona po upieczeniu wyglądem i smakiem przypomina twaróg. Przepis na ciasto jest banalnie prosty i śmiało można powiedzieć, że zrobi je każdy.

Ciasto: (zrobiłam w tortownicy 18 cm)

  • 150g mąki
  • 100g masła w temperaturze pokojowej (o temperaturze masła do kruchego ciasta tutaj)
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać masło i wetrzeć do uzyskania kruszonki. Żółtko rozbełtać z solą i dodać do reszty składników. Krótko wyrobić do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Podzielić je na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy i włożyć na 30 min do zamrażalnika. Mniejszą część owinąć folią i również umieścić w zamrażalniku. Piekarnik nagrzać do 180°C i podpiec ciasto w tortownicy przez 15 min. Wystudzić.

Masa „serowa”:

  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 45g cukru
  • cukier wanilinowy lub odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • mała puszka brzoskwiń lub inne owoce, mogą być mrożone

Śmietanę wymieszać z cukrem, wanilią i mąką do połączenia składników. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników, wymieszać szpatułką. Masę wylać na podpieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć owoce i zetrzeć na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Piec ok. 60 min do zrumienienia ciasta, następnie studzić sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Na co zwrócić uwagę:

  • Napisałam, że przepis jest banalny i może go zrobić każdy, ale to nie znaczy, że każdemu wyjdzie;) Mi się nie udał za pierwszym razem i dzięki temu wiem, że należy wypełnić foremkę do połowy wysokości bo ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia.
  • Nie otwieraj piekarnika aż do momentu wystudzenia w nim ciasta przez godzinę, w przeciwnym wypadku brzydko opadnie. Sernik i tak opadnie, jest to nieuniknione ale w zamkniętym piekarniku będzie to opadanie równomierne i w efekcie ciasto pozostanie płaskie.
  • Spód możesz zrobić ze swojego ulubionego przepisu na kruche ciasto lub użyć pokruszonych ciastek wymieszanych z masłem i podpieczonych jak kruche ciasto
  • Ciasto upieczone w tortownicy o średnicy 18 cm jest w sam raz na dwie osoby, jeśli potrzebujesz większą ilość zwiększ odpowiednio proporcje. Na tortownicę o średnicy 24 cm potrzebne będzie ciasto kruche z 300g mąki oraz masa śmietanowa wykonana z 1200 ml śmietany.
  • Smak i wygląd ciasta rzeczywiście przypomina sernik z tym że jest znacznie lżejszy i uboższy, jakby zrobiony ze średniej jakości sera. Nie mniej jednak jest smaczny, a prostota jego wykonania zdecydowanie zachęca do jego zrobienia. Co ciekawe smak ciasta zmienia się z biegiem czasu, najbardziej przypominał sernik po dwóch dniach w lodówce, wtedy też był dla mnie najsmaczniejszy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments