Orzeźwiające lody truskawkowe z jogurtem greckim

Intensywnie truskawkowy, orzeźwiający sorbet z jogurtem greckim idealny na gorące letnie dni. Deser jest bardzo lekki a dodatkowo zmniejszając ilość cukru będzie jeszcze bardziej owocowy i dietetyczny.

Zasubskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić sorbet truskawkowy:

YouTube player

Składniki:

  • 300g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g jogurtu greckiego

Wykonanie:

Wszystkie składniki przełóż do blendera i rozdrobnij do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do pojemnika i zamrażaj przez ok. 4 godziny aż masa zacznie przypominać sorbet i będzie można ją nakładać łyżką do lodów.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Do zmiksowania zamrożonych truskawek będziesz potrzebować naprawdę dobrego blendera, jeśli takiego nie masz zblenduj świeże, niezamrożone truskawki. Sorbet będzie smakował tak samo tylko będzie wymagał dłuższego mrożenia
  • Kontroluj konsystencję zamrażanego sorbet, w przeciwnym razie zamarznie na kamień.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments