Lemon loaf – ciasto bardzo cytrynowe

Lemon loaf jadłam będąc w Londynie, jest to bardzo popularne wśród Brytyjczyków ciasto. W bezpośrednim tłumaczeniu na polski lemon loaf oznacza cytrynowy bochenek. Przypomina polską babkę cytrynową, ale jest znacznie wilgotniejszy, cięższy i bardziej intensywny w smaku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 niepełna szkl cukru
  • 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • 1-2 łyżki ekstraktu cytrynowego (użyłam 1 łyżkę naturalnego olejku i 2 łyżki soku z cytryny)
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Jajka, cukier i śmietanę łączymy za pomocą trzepaczki. Dodajemy olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.

Moje wskazówki i uwagi:

  • Jeśli szukacie naprawdę wilgotnego ciasta cytrynowego, to będzie wasz ideał.
  • Wykonanie zajmuje dosłownie 5 min. Co więcej, istotne jest mieszanie tylko do połączenia składników, dłuższe mieszanie spowoduje uruchomienie glutenu, a w konsekwencji zmianę końcowej konsystencji wypieku. Jeśli ciasto nie jest idealnie gładkie, to nawet lepiej; grudki są w tym przypadku pożądane:)
  • Smak i zapach ciasta z tego przepisu jest zbliżony do tego, które jadłam w Londynie, może tylko trochę mniej intensywny. Różni się natomiast strukturą, jest bardziej „glutenowy”. Przy następnej próbie zastąpię część mąki pszennej mąką ziemniaczaną, to powinno pomóc.
  • Autorka przepisu z Averie Cooks zaleca użycie ekstraktu cytrynowego (na alkoholu), ja z braku takiego posłużyłam się olejkiem z dodatkiem naturalnego ekstraktu z cytryn oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli macie ekstrakt alkoholowy możecie go śmiało użyć. W Polsce ekstrakt cytrynowy nie jest jeszcze bardzo popularny i ciężko go kupić. Natomiast można go w bardzo prosty sposób wykonać samodzielnie w domu, tylko wtedy trzeba poczekać kilka tygodni aż nabierze smaku.
  • Należy zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170°C, skórka wyszła mocno przyrumieniona, nawet pomimo przykrycia jej folią po 30 min. pieczenia.
  • Ciasto dobrze smakuje polane lukrem, wystarczy rozetrzeć 2 łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i polać ciasto według uznania.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments