Kruche ciasteczka maszynkowe

Masz w domu maszynkę do mięsa? A czy wiesz, że z jej pomocą możesz przygotować pyszne kruche ciasteczka? Jedyne czego potrzebujesz to specjalna końcówka dzięki, której uzyskasz specyficzne kształty przypominające niektóre z ciastek jakie można kupić w sklepie.

Obejrzyj również wideo na kanale Słodki Blog na YouTube jak zrobić ciasteczka maszynkowe

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 300g mąki

Wykonanie:

Za pomocą miksera i końcówek w kształcie haków połączysz wszystkie składniki. Na początku rozmiksuj miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Na koniec wsyp mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się lepić. Odstaw mikser i szybko wyrób ciasto dłońmi, uformuj kulę i włóż do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj maszynkę do mięsa. Potrzebujesz tylko ślimaka do mielenia oraz plastikową część w kształcie znaczka mercedesa.

Na to nakładasz końcówkę do formowania ciastek i przykręcasz. Masz do wyboru kilka różnych kształtów, możesz je zmieniać w trakcie pracy.

Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki takiej wielkości aby zmieściły się do komory maszynki. Uruchom urządzenie i wrzucaj kawałki ciasta pomagając sobie popychaczem. Z drugiej strony ułóż rękę w taki sposób aby uformowane ciastka układały się na niej jak na taśmie produkcyjnej. Kiedy otrzymasz kształt o pożądanej przez Ciebie długości, odetnij go nożem i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka upiecz w 180°C przez 20 min.

Polecam Ci wypróbowanie tego przepisu, ciasteczka są pyszne a frajda podczas ich robienia bezcenna:)

 

Zobacz więcej

Dodaj komentarz