Jak zrobić tort w stylu drip cake

Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu drip cake, czyli polane czekoladą która ściekając po bokach tworzy coś na kształt czekoladowych sopli. Mnie również porwała ta moda i postanowiłam na urodziny zrobić sobie taki drip cake.

Jak zrobić taką polewę?

Żeby otrzymać efekt drip cake trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

Składniki: (polewa na tort o średnicy 18cm)

  • 100g czekolady deserowej
  • 120g śmietanki

Wykonanie:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej, prawie do momentu zawrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostaw polewę do ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas.

Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest wiele sposobów żeby zrobić drip cake, ja najpierw wylałam część czekolady na środek tortu, rozprowadziłam ją szpatułką pozwalając aby w niektórych miejscach delikatnie spłynęła na boki. Właściwy drip wykonałam za pomocą specjalnej butelki do dekorowania (takiej jak dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz.

A teraz pora na sam tort:)

Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:)

Biszkopt (średnica 18 cm):

  • 5 jaj
  • 125g cukru
  • 100g mąki
  • 30g kakao
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy piana zacznie się robić sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Następnie dodaj żółtka. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Masa:

  • 500g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada biała
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tylko tyle żeby przykryła żelatynę), pozostaw do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie do żelatyny wlej kilka łyżek mleka i rozpuść na małym ogniu lub w mikrofali. Pozwól aby trochę przestygła. Wlej żelatynę  do czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli całość zacznie się ważyć lub przypominać coś niezbyt apetycznego dolej zimnego mleka lub śmietanki i dalej mieszaj.

Śmietankę, serek i cukier puder ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Tutaj pisałam jak dobrze ubić śmietanę. Następnie dodaj czekoladę i krótko wymieszaj.

Składniki dodatkowe:

  • sok z czarnej porzeczki – nasącz (możesz dodać do niego alkohol np. wódkę, brandy)
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 150g malin

Wykonanie tortu:

Z biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem do pieczenia lub najlepiej sztywną folią plastikową wystającą ponad krawędzie tortownicy. Tort będzie wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem z czarnej porzeczki, do tego celu najlepiej użyć dyspensera do sosów (takiej butelki z dzióbkiem) lub pędzelka. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku. Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego bez końcówki i wyciśnij ją tworząc okrąg przy krawędzi. Powstały w ten sposób środek wysmaruj grubą warstwą konfitury. Całość przykryj kolejną warstwą masy śmietanowej, następnie powciskaj w nią maliny.

Przykryj to wszystko drugą częścią biszkoptu (zalecam użycie tutaj pierwszej od góry warstwy i dodatkowo odwrócenie jej do góry nogami aby tort był jak najbardziej poziomy). Przyciśnij mocno biszkopt żeby wszystko dobrze się połączyło. Powtórz poprzednie czynności tworząc drugie piętro tortu. Pozostaw trochę masy żeby posmarować ostatnią warstwę biszkoptu, dzięki temu zbierzesz wszystkie okruszki. Tak przygotowany tort wstaw do zamrażalnika aż masa nieco stężeje.

Masa do dekoracji (cream cheese):

  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 150g serka kremowego

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj serek i połącz na wysokich obrotach. Otrzymaną masę przełóż do worka cukierniczego lub za pomocą szpatułki nakładaj na tort. Użyj swojej inwencji w dekorowaniu tortu masą, możesz to zrobić na gładko (jak w moim przypadku) lub wykonać wzory za pomocą szpatułek, łyżek lub innych narzędzi. Jeśli chcesz wykonać jakieś różyczki, gwiazdki czy inne ozdoby na górze tortu zostaw trochę masy na później (lub zrób to teraz jeśli nie robisz dripu). Gotowy tort wstaw do zamrażalnika do ponownego schłodzenia, na ok. kilka godzin.

Resztę dekoracji zrób wg własnego uznania, jeśli chcesz zrobić drip, opis masz na początku posta.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Masa z tego przepisu lubi się ważyć, trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze poszczególnych składników. Prostsza wersja to po prostu dobrze ubita śmietanka z mascarpone plus ewentualnie śmietan-fix.

 

 

Zobacz więcej

3 komentarze na temat „Jak zrobić tort w stylu drip cake

Dodaj komentarz