Donaty – amerykańskie pączki z dziurką (z piekarnika)

Sławne amerykańskie donaty – tradycyjnie z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu. Ja wypróbowałam trzy przepisy z trzema rodzajami ciasta. Były donaty na drożdżach, na mleku z proszkiem do pieczenia oraz z ciasta muffinkowego. Przeczytaj wpis i dowiedz się jaki jest najlepszy przepis na donaty.

Subskrybuj kanał Słodki Blog i obejrzyj jak zrobić donaty:

Donaty na mleku i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 100g mąki
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 85 ml mleka

Na lukier:

  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji ok. 150g

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj miękkie masło i dokładnie połącz. Do drugiej miski wybij jajko i wlej mleko, wymieszaj za pomocą trzepaczki. Połącz suche składniki z mokrymi a następnie przełóż do foremki do 2/3 wysokości. Nie zapomnij wysmarować foremki masłem i wysypać mąką. Upiecz w 180°C przez ok. 12 min.

Na lukier wymieszaj mleko z olejem i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub mleka aby otrzymać gęstą masę, która nie spłynie z donutów. Jeśli nie lubisz lukru do dekoracji użyj roztopionej czekolady.

Wskazówki:

  • Dokładnie wysmaruj foremki masłem (grubą warstwą!) i wysyp mąką, w przeciwnym razie spędzisz więcej czasu nad wyciąganiem ciastek z foremki niż nad samym ich zrobieniem;)
  • Smak donutów jest naprawdę ciekawy, wcale nieoczywisty pomimo bardzo prostego składu i wykonania.

Donaty z ciasta drożdżowego (bez wyrabiania)

Nie mogło tu zabraknąć donutów z tradycyjnego ciasta drożdżowego, no może nie do końca tradycyjnego bo bez wyrabiania. Użyłam wypróbowanego już wcześniej przepisu na babeczki drożdżowe.

Wskazówki:

  • Podobnie jak poprzednio wysmaruj starannie foremkę masłem i wysyp mąką.
  • Smak najmniej przypadł mi do gustu z pośród trzech wypróbowanych, może dlatego że nie jestem do końca fanką ciasta drożdżowego.

Donaty z ciasta muffinkowego

Pora na lidera w moim osobistym rankingu na najlepsze donuty. Ciasto muffinkowe takie jak na babeczki cytrynowe . Nie użyłam mąki ziemniaczanej, zamiast tego dodałam więcej mąki pszennej; 3/4 szkl. Smak babeczek zamieniłam na waniliowy, tzn. aromat, sok i skórkę z cytryny zastąpiłam 1 łyżeczką cukru waniliowego. Piekłam w 180°C do momentu zrumienienia (nie piecz za długo bo ciastka wyjdą suche). Są pyszne polane czekoladą albo posypane cukrem pudrem.

 

Zobacz więcej

Dodaj komentarz