Ciasto z truskawkami i kruszonką

To co najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania.

Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube:

Ciasto z truskawkami i kruszonką

YouTube player

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 50g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 20 dag truskawek

Wykonanie:

Kruszonka:

Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Umieść w zamrażalniku.

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce umieść pozostałe składniki i połącz za pomocą miksera. Dodaj mąkę i miksuj bardzo krótko na najwolniejszych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do foremki – tortownicy o średnicy 20cm. Na wierzch połóż pokrojone truskawki i posyp kruszonką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Ciasto należy do tych, które miksuje się najkrócej jak to tylko możliwe. Kiedy tylko mąka się wchłonie wyłącz mikser. Im dłużej będziesz mieszać tym ciasto będzie bardziej ciężkie.
  • Jeśli nie masz miksera równie dobrze sprawi się zwykła trzepaczka.
  • Owoce ułożone na wierzchu nie zanurzają się w ciasto. Jeśli chcesz żeby były głębiej, nie tylko z wierzchu, wciśnij je do połowy w ciasto przy układaniu.
  • Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 18cm i moje ciasto urosło w niej jak szalone. Polecam do tej ilości składników użyć większej foremki, np. o średnicy 20cm.
  • Nie obawiajcie się użycia zbyt dużej ilości owoców, to ciasto kocha owoce, im jest ich więcej tym lepiej.

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments