Chocolate chip cookies – amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Popularne amerykańskie ciasteczka z drobinkami czekolady. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.

Subskrybuj kanał Słodki Blog na YouTube i obejrzyj wideo jak zrobić chocolate chip cookies.

YouTube player

 

Składniki:

  • 100g roztopionego przestudzonego masła
  • 40g cukru trzcinowego
  • 60g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady (lub więcej jeśli lubisz)

Wykonanie:

Mąkę i sodę wymieszaj w misce. Resztę składników umieść w osobnej misce i połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę z sodą i wymieszaj. Na koniec wsyp czekoladę i połącz za pomocą szpatułki. Włóż do lodówki na 30 min, po czym uformuj kulki za pomocą gałkownicy do lodów i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw duże odstępy, ciastka rozpłyną się na boki. Piecz w temp. 180°C przez 12 min.

1 komentarz
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments