Babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

Kakao, maliny i bita śmietana – trzy składniki, które razem tworzą deser idealny. Babeczki są wilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana dopełnia całość, równoważąc i łącząc wszystkie smaki.

Subskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj jak zrobić babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną:

 

Składniki: (na 12-14 babeczek)

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 szkl oleju
  • 120g mąki
  • 30g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g malin

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz dokładnie za pomocą trzepaczki. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką do momentu wchłonięcia się mąki. Nie mieszaj za długo żeby babeczki nie wyszły za ciężkie. Na koniec dodaj maliny. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości (np. za pomocą gałkownicy do lodów). Piecz w 180°C przez ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

Jak dobrze ubić śmietanę zobacz tutaj.

Przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Napełnij babeczki śmietaną wbijając w środek końcówkę worka cukierniczego i wyciskając krem. Resztę bitej śmietany użyj do dekoracji babeczek.

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments